Ostojić poručio Ljajiću: Vozite izbeglice na Horgoš

Vesti 23. sep 201509:54 > 11:22
N1

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je ministru trgovine Srbije Rasimu Ljajiću, u Novom danu televizije N1, da će granični prelaz Batrovci biti otvoren kada Srbija bude počela izbeglice da preusmerava ka graničnom prelazu Horgoš između Srbije i Mađarske.

Potpredsednici vlada Srbije i Hrvatske ukrstili su u jutarnjem programu televizije N1, stavove o situaciji na graničnom prelazu Batrovci između dve zemlje, gde je, usled odluka vlasti u Zagrebu, već danima onemogućen prolaz teretnih vozila, a od sinoć traje i protest vozača kamiona koji su u potpunosti blokirali saobraćaj za sva vozila.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da će ukoliko Beograd i Zagreb do ponoći ne postignu dogovor o rešenju situacije na granici, Srbija biti prinuđena da uvede kontramere.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je, uključivši se sa granice u Novi dan televizije N1, da će prelaz Batrovci ostati zatvoren uprkos “ultimatumima iz Beograda”, dok god se, kako kaže, kolone izbeglica, bez ikakve kontrole budu usmeravale ka Hrvatskoj.

On je rekao i da je Hrvatska vlada spremna da pomogne Srbiji i da pošalje autobuse koji bi vozili izbeglice prema mađarskoj granici.

Ostojić je ocenio i da je potpuna blokada saobraćaja na Batrovcima odraz nesposobnosti srpskih vlasti da spreče protest kamiondžija i kako je rekao, obuzdaju njihov bunt. Prema njegovim rečima, Hrvatska je juče dozvolila ulaz kamionima sa kvarljivom robom, ali se, usled protesta vozača kamiona, to ne dešava.

Ljajić je iz beogradskog studija televizije N1, odgovorio da se Srbija ne koristi jezikom ultimatuma, već da je prinuđena da odgovori na odluku Zagreba o zatvaranju graničnog prelaza. On je rekao da Srbija ne može ništa da učini da spreči protest vozača kamiona, koji su opravdano nezadovoljni, jer, kako je rekao, nisu oni ni za šta krivi, već trpe posledice jednostranih odluka hrvatskih vlasti.

Ljajić je odbacio optužbe iz Zagreba da Srbija i Mađarska imaju dogovor o preusmeravanju izbeglica ka hrvatskim granicama. On je podsetio da je Srbija imala ozbiljne probleme sa Mađarskom zbog Horgoša i postavljanja bodljikave žice na granici. “Naši novinari su tučeni, ispaljivani su gumeni meci i dimne bombe. Imali smo mnogo više problema nego s Hrvatskom. Nikakav dogovor ne postoji, izbeglice imaju pravo da idu gde hoće, ne možemo da ih preusmeravamo”, poručio je on.

Srpski ministar trgovine je rekao da razume Ostojića, jer je u Hrvatskoj u toku predizborna kampanja i “ne postoji nikakva druga logika osim političke za ovakav nastup i odluke”. On je dodao da se Srbija nada kompromisu, ali da neće da dozvoli “da nam neko deli lekcije i govori nam kako treba da se odnosimo prema izbeglicama”.

Ljajić je rekao i da su zvaničnici Srbije juče razgovarali sa više komesara u Evropskoj komisiji, i da se u tim razgovorima potvrdilo “ono što danima znamo” – da EU nema rešnje za izbegličku krizu. On je rekao da će se razgovori sa predstavncima EU nastaviti, i da je Hrvatska, kao članica Unije, u obavezi da poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

On je istakao i da ni Srbija, ni Hrvatska, ni Mađarska nisu obećane zemlje za izbeglice, već samo tranzitna ruta.

“Ni Srbija, ni Mađarska, ni Hrvatska niti su doprinele izbegličkoj krizi, niti imaju mehanizme da se ta kriza reši. Ona je nastala zbog pogrešnih političkih poteza i vojnih intervencija. Navodno su oborili diktatorske režime, a onda smo dobili anarhije. Logično je da onda ljudi beže od ratom zahvaćenih položaja, od te nestabilnosti i besperspektivnost”, rekao je Ljajić.

Ministar trgovine Srbije nije želeo da precizira koje bi kontramere mogle da budu uvedene ukoliko do ponoći ne dođe do komromisa, ali je naglasio da bi one bile usmerene samo prema Hrvatskoj, a ne i prema ostalim članicama EU, čime je odgovorio na stav hrvatskog premijera Milanovića da Beograd ne može da donosi nikakve mere protiv Hrvatske budući da je ona članica Unije.