Vučić: Spremili smo kontramere, rok ističe u ponoć

Vesti 22. sep 201518:07 > 19:26
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Vlada Srbije spremila je paket kontramera na odluku Hrvatske da jednostrano zatvori prelaz Batrovci za srpske kamione i one će stupiti na snagu ako do 23. septembra u ponoć ne bude postignut dogovor sa vlastima u Zagrebu, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Vlada Republike Srbije je donela odluku da kao predsednik Vlade vodim razgvore sa predstavnicima Republike Hrvatske o tome. Spremila je paket mera ukoliko ti razgovori ne uspeju koje bi Republika Srbija, kao meru odbrane sebe, svojih ekonomskih interesa, preduzimala 23. septembra od 24 sata. Imamo još 30 sati da postignemo konačan dogovor”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, posle sednica Vlade Srbije i Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Srbija, prema rečima Vučića, nije primenila nijednu meru i do sutra u ponoć neće primeniti nijednu meru. “I verujem da će i evropski zvaničnici, i hrvatski zaničnici razumeti da je bolje da to ne činimo. Ako budemo primorani da svoju zemlju zaštitimo, mi ćemo to da uradimo, a ne vidim da će to bilo kome da donese neko veliko dobro”, poručio je Vučić.

Srbija je, prema njegovim rečima, pripremila mere u tri nivoa – političke, pravne i ekonomske – ali je istakao da se nada da one neće morati da se primenjuju.

Vučić je rekao da su hrvatske vlasti, bez ikakvog obrazloženja, odlučile da zabrane srpskim kamionima da ulaze na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno EU. On je ocenio da je reč o jednostranim, teškim merama, uperenim protiv, kako je rekao, stabilnosti i ekonomskog poretka Republike Srbije.

Mere Hrvatske su u direktonoj suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija potpisala sa EU, i sa sporazumima Republike Srbije i Republike Hrvatske iz 1997. godine o određivanju graničnih prelaza i međunarodnom prevozu robe i putnika, istakao je Vučić.

On je rekao i da je evropske zvaničnike pitao šta je to Srbija pogrešno uradila, i da je dobio odgovor da Srbija nije nigde pogrešila. Vučić je dodao i da nije razumeo izjavu Milanovića “šaraj malo, brate” i da ne vidi kakve to veze ima sa kamionima.

Srbija, prema njegovim rečima, ulaže ogromnu energiju da očuva regionalnu stabilnost. “Zato sam pristao da razgovaram sa Milanovićem, da sačuvamo tu vrstu stabilnosti i da sačuvamo dobru šansu za Srbiju pre svega, ali i za sveukupnu regionalnu stabilnost, da ne ulazimo grlom u jagode u probleme. Kroz te razgovore verujem da ćemo doći do rešenja koji će značiti otvorene puteve. Razumeo sam šta je muka Hrvatske, mi se s tim problemom suočavamo svakodnevno”, rekao je Vučić.

On je potvrdio i da je danas popodne otvoren granični prelaz Batrovci, ali samo za kamione sa kvarljivom robom i opasnim materijama.

Premijer je rekao i da je od 1. januara do 21. septembra evidentirano ukupno 173.891 izbeglica i migranata koji su ušli na teritoriju Srbije, od kojih je nešto više od 500 ljudi podnelo zahtev za azil.

Srbija je u prethodnom periodu štitila ne samo svoje interese, već i interesa izbeglog stanoviništva, ali i evropske vrednosti, ocenio je Vučić.

“Prva smo zemlja koja ih je evidentirala i prema njima se odnosila na dostojanstven način. Nikakve kontrole nije bilo u zemlji EU koja je na putu ka Srbiji, a to je Grčka. Pogaženi su i Šengen i Dablin. Makedonija ih je samo propuštala. Nijednog sekunda nismo nikakvu meru doneli protiv Makedonije, Grčke ili bilo koje zemlje sa čije teritorije su izbeglice došle u našu zemlju. Nijednog trenutka nam nije nešto takvo palo na pamet”, podsetio je premijer Srbije, navodeći da je zbog toga zadovoljan i ponosan.

Opširnije o porukama koje su danas razmenili Beograd i Zagreb u prilogu Maje Đurić: