Vlada Srbije daje uslovne garancije za Šešelja

Vesti 05. nov 201414:42 > 14:43
Podeli:
Izvor: EPA

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je Vlada spremna da garantuje za privremeno puštanje optuženog Vojislava Šešelja na slobodu, ukoliko se on obaveže da će poštovati zahteve Tribunala.

Iste garancije Vlade Srbije tražene su i početkom jula, ali ih je Šešelj tada odbio i saopštio da neće poštovati nijedan od uslova Tribunala.

Ljajić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je Vlada Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja Šešelja.

Mediji su objavili da je Šešelju nakon raka na debelom crevu utvrđena i metastaza na jetri i da mu je hitno potrebno puštanje iz pritvora radi lečenja.

„U tom smislu (Vlada Srbije) je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, pod uslovom da se optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao“, naveo je Ljajić.

Time je potpredsednik vlade odgovorio na pismo koje je dobio od predsedavajućeg Pretresnog veća na suđenju Vojislavu Šešelju Žan Kloda Antonetija, u kojem se od Vlade Srbije traži mišljenje o eventualnom puštanju Šešelja na privremenu slobodu.