Nikolić: Papa Franja i ja smo postavili zdrave temelje

Vesti 22. sep 201514:18 > 14:22
Podeli:
Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u razgovoru sa apostolskim nuncijem Vatikana u Beogradu Orlandom Antoninijem da su odnosi Srbije i Vatikana na istorijski najvišem nivou.

„Nastupio je novi period u bilateralnim odnosima, zato što politiku vode ljudi koji razumeju važnost negovanja saradnje. Papa Franja i ja smo postavili zdrave temelje, a kada je osnova dobra i zgrada je dobra“, rekao je Nikolić tokom oproštajne posete Antoninija, koji odlazi sa dužnosti krajem septembra.

Kako su saopštili iz predsednikovog kabineta, Nikolić je rekao i da je u uspostavljanju trajne saradnje dragocen pozitivan stav Srpske pravoslavne crkve, kao i formiranje mešovite komisije koja će utvrditi sve činjenice u vezi s Drugim svetskim ratom i učešćem crkava u njemu.

„Papa Franja je jedan od retkih verskih poglavara koji na hrišćanstvo gleda kao na celinu i tokom razgovora s njim imao sam utisak da me prihvata kao sebi ravnog, iako dolazim iz druge vere“, naveo je predsednik bije.

Nikolić je zahvalio apostolskom nunciju Vatikana u Beogradu na velikom ličnom doprinosu u otvaranju nove etape u međusobnm odnosima i prijateljstvu koje je pokazao prema Srbiji i srpskom narodu.

Apostolski nuncije Orlando Antonini je podvukao da je u Srbiji naišao na veoma otvoren stav i razumevanje.

„Predsedniče, kod Vas sam uvek nailazio na razumevanje, Vaša dobra namera je potvrđena dodelom Ordena srpske zastave drugog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete Stolice. Ja sam se trudio da Vašu poruku prenesem tačno i da situaciju predstavim na objektivan način. Vi cenite napore koje sam uložio i ja sam zahvalan na Vašoj dobroj nameri“, kazao je nuncije.

On je izrazio zadovoljstvo što je papa Franjao došao na ideju da se formira mešovita komisija kao značajan korak na postizanju istorijskog razumevanja između Rimokatoličke i Pravoslavne crkve.

„Veoma je važno da se Rimokatolička crkva ne poistoveti s pojedinim nacijama ili zemljama. Ona je multietnička, ima svoj lik i specifičnost. Takođe moja poruka Mađarima, Hrvatima i drugim nacijama katoličke veroispovesti jeste da ne gledaju ka Mađarskoj, Hrvatskoj ili drugoj zemlji, zato što je Bog hteo da budu u Srbiji i treba da budu građani Srbije“, dodao je Antonini.

Vučić: Unapređeni odnosi Srbije i Vatikana

Izvor : Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, tokom oproštajne posete apostolskog nuncija Orlanda Antoninija, da su odnosi Srbije i Vatikana unapređeni o čemu, kako je naveo, svedoči i bolje razumevanje Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je, kako je saopšteno iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, izjavio da su odnosi Srbije i Vatikana unapređeni tokom šestogodišnjeg mandata apostolskog nuncija Antoninija i da o tome svedoči bolje razumevanje između Rimokatoličke i SPC.

Srpski premijer zahvalio je nunciju Antoniniju na principijelnom stavu Svete stolice o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, piše dalje u saopštenju.

Apostolski nuncije Antonini je pohvalio zalaganje srpskog premijera za pomirenje i unapređenje odnosa zemalja u regionu i izrazio nadu da će Srbija ove godine otvoriti prva pregovaračka poglavlja za članstvo u Evropskoj uniji.

On je istakao, kako se dalje navodi, da je tokom svog boravka u Srbiji imao puno razumevanje i podršku Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve.