Počelo suđenje Jasni Matić, bivša ministarka negira krivicu

Vesti 22. sep 201509:59 > 10:02
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Suđenje bivšoj ministarki za telekomunikacije Jasni Matić i njenim saradnicima zbog optužbi da su zloupotrebama u Agenciji za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA) oštetili budžet Srbije počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Jasna Matić je u kratkom izjašnjavanju o optužnici negirala da je počinila krivično delo za koje se tereti a isto su učinili i ostali optuženi.

Razumela sam optužnicu i ne priznajem izvršenje krivičnog dela, navela je ona.

Na optuženičkoj klupi su pored Jasne Matić bivši čelnici SIEPE Vesna Perić, Bojan Janković i Božidar Laganin. Oni se terete za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Protiv Matićeve i ostalih sprovedena istraga zbog sumnje da su u SIEPA od 2006. do 2013. neosnovanim isplatama po osnovu „ugovora o nepostojećim autorskim delima“ oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Matićeva i ostali su u bili uhapšeni 26. marta prošle godine i u pritvoru su bili do 15. aprila od kada se brane sa slobode.

Matićeva je bila ministarka za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja, kadar G17 plus, bila je i državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.