Janković preporučio smenu Gašića i direktora VBA

Vesti 21. sep 201515:43 > 16:08
Podeli:
Izvor: N1

Zaštitnik građana Saša Janković podneo je javne preporuke nadležnim organima da ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije Petra Cvetkovića razreše sa dužnosti.

Janković je danas, na osnovu zakonskog ovlašćenja, podneo preporuke za razrešenje Gašića i Cvetkovića zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad svojih organa i nesaradnju sa Zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Ombudsman je preporuku za razrešenje Gašića podneo premijeru Aleksandru Vučiću, koji je po Ustavu jedini ovlašćen da formalno predloži razrešenje člana Vlade, a preporuku za razrešenje Cvetkovića predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji postavlja i razrešava direktore vojnih službi bezbednosti.

„Svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data. Demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti demokratski je standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći, sa ogromnim štetnim posledicama. Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je moja javna preporuka za njihovo razrešenje bila neminovna. Siguran sam da će organi nadležni za njihovu smenu o toj preporuci odlučiti u najboljem interesu građana i demokratskih vrednosti na kojima je sazdana naša država“, ističe ovim povodom zaštitnik građana Saša Janković.