Rot: Možete se osloniti na Nemačku

Vesti 20. sep 201518:40 > 18:45
Podeli:
Izvor: Tanjjug

Državni ministar za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihail Rot rekao je da je optimista da će još u toku ove godine da se otvore prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom.

On je istakao da bi se time uputio jasan signal Evropskom društvu u Srbiji da se napreduje. „Mi bismo se radovali kada bi Srbija postala članica EU, ali je za to potreban napredak u još više oblasti, kao što su demokratija, vladavina prava, nezavisnost pravosuđa, sloboda medija i borba protiv korupcije. Imam utisak da ćemo u narednih meseci i godina imati dobar napredak“, rekao je Rot u Beogradu.

On je, odgovarajući na pitanje da li će Berlin omogućiti otvaranje poglavlja, rekao da očigledno postoji nesporazum i da nije u nadležnosti Berlina, već Evropske komisije u Briselu da vodi pregovore o pristupanju EU.

„Nemačka je blizak partner Srbije na dugom i sigurno teškom putu ka EU. Možete se osloniti na to da će moja vlada i Bundestag konstruktivno podržati ovaj proces“, objasnio je Rot, pomenuvši da ima povoda za optimizam da će još ove godine moći da se otvore prva poglavlja.