Dačić i Sijarto: Milanović nas kritikuje, a kod njega kolaps

Vesti 18. sep 201517:00 > 17:07
Podeli:
Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Peter Sijarto poručili su hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da bi bilo bolje da, umesto upućivanja oštrih reči susedima, brine o svom sistemu prihvatanja izbeglica, koji je posle svega jednog dana doživeo kolaps.

Dačić je, na zajednickcoj konferenciji za štampu, rekao da iz Hrvatske dolaze nekorektne reči, te da je Srbiju nazvao muvom, čime je uvredio našu zemlju.

„Odgovorio bih mu citatom iz filma ‘Balkanski špijun’ – ‘Orao pao’. Bolje da Hrvatska vodi računa da im se to ne desi, a ne da deli lekcije“, poručio je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da je iznenađen da Hrvatska nije spremna za izbegličku krizu, budući da je godinu dana posmatrala događanja u komšiluku.

On je najavio da će srpske vlasti pokušati sa hrvatskim da rade na uspostavljanju normalne dinamike na autoputu i graničnim prelazima.

Šef mađarske diplomatije kazao je da je premiejr Hrvatske oštro napado Mađarsku, jer je poredio što se danas dešava u Mađarskoj sa najmračnijim istorijskim događajima u 20.veku, što je neprihvatljivo.

„On (Milanović) je napao Mađarsku jer se navodno nismo na pravi način odnosili prema migrantima, a i pored navodnih priprema u Hrvatskoj juče se urušio sistem za prihvat migranata. Bilo bi bolje da je hrvatski prmeijer iskoristio vreme, koje je utrošio za napad na Mađarsku, da njegova zemlja izdrži još dva dana talas migranata“, kritikovao je on.

Sijarto je kazao da je hrvatska vlada trenutno zauzeta time da prevozi migrante prema mađarskoj granici umesto da im obezbedi smeštaj i sve što je neophodno.

„Koja je to evropska solidarnost“, upitao je Sijarto dodajući da se Hrvatska ne pridržava pravila, i da mase nagovara na krivično delo, jer je ilegalni prelazak granice krivično delo.

S tim u vezi je konstatovao da će Hrvatska, koja želi da postane deo šengenske zone, morati još jako dugo da se priprema za tako nešto.