Nikolić: Dok ima za nas, biće i za izbeglice

Vesti 18. sep 201510:21 > 10:23
Podeli:
Izvor: AFP/Bertrand Guay

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da odgovornost za rešenje migrantske krize leži uglavnom na osnivačima Evropske unije, koji lopticu teške situacije prebacuju skoro isključivo na Srbiju, što nije moralno ni prirodno, a neće biti ni održivo jer situacija izmiče kontroli.

„Ako neko u Evropi razmišlja ozbiljno o sigurnosti i bezbednosti, ali i opstanku kontinenta, vreme je da konačno kažu šta će biti i da to sprovedu sve države članice EU“, rekao je Nikolić novinarima nakon otvaranja simpozijuma ginekologa u Beogradu.

U suprotnom bi, smatra predsednik Srbije, moglo doći do paradoksa, jer su do sad susedne države bacale suzavac na ljude na našoj teritoriji, a ako počnu i da ih ranjavaju, to bi moglo da izazove loše odnose sa tim državama.

„Bez obzira što to nisu naši građani, oni se nalaze na našoj teritoriji“, dodao je Nikolić.

On je istakao da je očigledno da se pojavila sebičnost među nekim članicama EU koja je „verovatno podsticana“.

Srpski narod nije sebičan i izdržaće koliko bude mogao, rekao je Nikolić.

„Sve dok bude bilo za nas, biće i za migrante koji su primorani da provedu više vremena u Srbiji nego što su planirali i nego što je to normalno“, rekao je Nikolić.

Neke članice EU se „otrgle kontroli“

On je ocenio da je apsurdno da standarde više poštuje zemlja koja nije članica EU, nego članice koje su se „otrgle kontroli“, a ne dobijaju nikakav savet, prekor niti instrukciju iz Brisela.

Kod nas, napomenuo je Nikolić, pomažu nevladine organizacije, međunarodne organizacije i svi su, kaže, obučeni u odela koja signaliziraju da se tu nalazi pomoć, a ne nose puške.

„Neke komšije se naoružavaju protiv ljudi koji iz više razloga napuštaju svoju zemlju, a jedan od njih je naravno rat“, rekao je Nikolić.

Na pitanje da li je zadovoljan reakcijom naših institucija, ali i ponašanjem suseda, koji zatvaraju granice, Nikolić je rekao da je zadovoljan našom reakcijom, ali da nije moralno, prirodno ni ljudski to što rade zemlje u okruženju, koje treba da razmisle gde to može da nas odvede.

„Kad imam primedbu onda je iznesem javno, ako ćutim znači da Vlada dobro obavlja posao“, kazao je predsednik Srbije.

Navodeći da izjava jednog čoveka može lako da pokvari odnose među držvama, Nikolić je rekao da primećuje to od predstavnika drugih država, koji, kako je ocenio, lako posežu za argumentom da napadnu Srbiju „zbog sitnice, ili ni zbog čega“.

On je dodao i da je pitanje da li je EU spremna da puca na ljude koji bi rušili ograde u potrazi za boljim životom. „Evropa je na velikom iskušenju da pokaže da li je bila samo otimač bogatstava i teritorija ili da razmišlja o svima na zemljinoj kugli kao o ljudima“, zaključio je Nikolić.

Moja platforma o Kosovu je na raspolaganju Vladi

Predsednik je istakao da potpuno podržava vladu kada je reč o Kosovu i potpisivanju Briselskog sporazuma, i ističe da je njegova platforma i dalje na raspolaganju vladi.

„Podržavam vladu i to je sasvim dovoljno pošto je sva odgovornost na njoj, jer vlada vodi spoljnu i unutrašnju politiku, a moja platforma je sada na raspolaganju vladi“, rekao je Nikolić dodajući da će vlada odlučiti da li će je koristiti celu, u delovima, ili će je, kao prethodnu, proslediti Narodnoj skupštini na izglasavanje.

„To je moj stav i ostaće u istoriji zabeleženo da sam imao stav“, rekao je Nikolić.