DS predstavila svoj predlog izmene izbornog sistema

Vesti 17. sep 201512:47 > 12:48
Tanjug/Jaroslav Pap

Poslanička grupa Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine predstavila je danas u Novom Sadu novi izborni sistem za koji će se zalagati u pokrajini, a koji će građanima omogućiti da direktno biraju svoje predstavnike, a ne da to čine stranke čiji su kandidati na listi.

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković rekao je na prezentaciji da DS danas otvara javnu debatu o promeni izbornog sistema, koji je trenutno čist proporcionalni, a da DS želi presonalizovani proporcionalni izborni sistem.

Kako je naveo, u dosadašnjem sistemu stranke odlučuju ko će biti poslanici, a u personalizovanom to će moći da čine građani.

„Prema predlogu, Vojvodina će biti podeljena na 120 izbornih jedinica, a ljudi se neće izjašnjavati za stranke, već za imena kandidata, čime će moći da se opredele za ličnosti koje se ističu radom i ugledom u njihovim sredinama“, rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima, na prezentaciju su pozvani svi predsednici poslaničkih grupa u Skupštini Vojvodine, ali se niko, osim poslanika i funkcionera DS-a nije odazvao ovom pozivu.

Pojedine stranke zamerile su DS-u što temu promene izbornog sistema nameću nekoliko meseci pred izbore, ali je Novaković rekao da taj argument ne stoji, jer i vladajuća koalicija u Skupštini Srbije najavljuje izmenu zakona u lokalnoj samoupravi, koji će doneti promenu broja odbornika na lokalnom nivou.

„Onog trenutka kada se bude smanjio broj odbornika, vi zadirete zapravo u izborni sistem. Kako to da oni to mogu raditi na republičkom nivou, a mi ne možemo o izbornom sistemu da otvorimo debatu na pokrajinskom nivou. Pošto vladajuća koalicija na taj način zadire u izborni sistem, te stranke nemaju prava nama da prigovaraju zašto otvaramo mogućnost da se manja izborni zakon iako smo ušli u izbornu godinu“, rekao je Novaković.

Niko ne zna koliko je meseci ostalo do izbora, kazao je Novaković i ponovio da je mandat pokrajinske vlasti počeo 22. juna 2012. godine, da u odluci o izboru poslanika piše da se izbori raspisuju 90 dana pre isteka mandata, a da kampanja može da traje od 30 do 60 dana.

„Devedeset dana pre isteka mandata je 22. mart, sve ostalo su spekulacije. Ovu inicijativu za izmenu izbornog sistema sam predao još početkom jula“, rekao je Novaković.

On je dodao da će se predlog naći pred Skupštinom Vojvodine tek onda kada bude postignut najširi konsenzus i kada budu uvereni da ova odluka ima podršku.

„Trenutno nam nije važno da imamo većinu u Skupštini, već u narodu, jer je ovo sistem u kojem oni odlučuju o tome ko će ih zastupati. Predlog će se naći na dnevnom redu Skupštine tek onda kada bude imao većinu“, rekao je Novaković i dodao da će javna rasprava biti nastavljena u narednim mesecima.