Prve izbeglice stigle u Šid

Vesti 16. sep 201507:29 > 10:08
Tanjug/Sava Radovanović

U Šid su jutros, do 10 sati, stigla četiri autobusa iz Preševa, prevozeći izbeglice.

Autobusi putnike, kako javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta, dovoze do jednog puta nadomak graničkog prelaza u Hrvatskoj Tovarnik, a izbeglice zatim, tim putem, pešice ulaze na teritoriju Hrvatske, zaobilazeći zvanični prelaz.

Nadležne vlasti očekuju još tri autobusa, koja su tokom noći krenula iz Preševa, ali i nastavak talasa izbeglica u tom delu Srbije. Pošto se niko od putnika iz prvog autobusa nije vratio u zemlju, nadležni procenjuju da su hrvatske vlasti očigledno prihvatile izbeglice.

Za sada je nejasno da li su izbeglice u potpunosti promenile rutu pa umesto preko Mađarske, pošto je ta zemlja zatvorila svoje međe, do Zapadne Evrope pokušavaju da stignu preko Hrvatske.

Među izbeglicama koje su pristigle autobusom iz Preševa bio je i Avganistanac Ali, koji je sa suprugom i dvoje dece 60 dana na putu. On je rekao da je napustio svoju domovinu pošto je ostao bez posla i da traga za boljom budućnošću.

Inače, u Šidu je nekadašnja dečija bolnica „Principovac“ pripremljena za prihvat izbeglica, a taj objekat se nalazi na samo stotinu metara od graničnog prelaza Sot.

„Pripremili smo objekat za prihvat izbeglica“, rekao je Tanjugu upravnik objekta Radoslav Milošević.

On je rekao da će u tom objektu moći da bude zbrinuto 250 majki sa decom i da će za ostale biti postavljeni šatori. U prihvatni centar biće primane izbeglice koje budu dolazile organizovanim, a ne individualnim prevozom.

U nekadašnjoj dečjoj bolnici od ranih jutarnjih sati čeka se na dolazak autobusa sa izbeglicama koji su krenuli iz Preševa, ali su se izbeglice odlučile da ne svraćaju u prihvatni centar, već da odmah krenu na put.