Na Horgošu 900 izbeglica, ne žele u Kanjižu

Izvor: N1

Oko 100 izbeglica stupilo je u štrajk glađu i žeđu zbog ponašanja mađarskih vlasti. Granični prelaz Horgoš u potpunosti zaustavljen. U "ničijoj zemlji" gužva, postavljeni mobilni "kontejneri-sudnice" za tražioce azila, javlja reporter N1 Miodrag Sovilj.

23:00 – Izbeglice su danas predale više od 70 zahteva za azil u Mađarskoj, od čega su vlasti odbile oko 40 zahteva, dok je na osnovu novog, strožijeg zakona o državnoj granici pokrenut postupak protiv 250 izbeglica koji su osumnjičeni, između ostalog, i za oštećenje ograde, izjavio je glavni savetnik premijera Mađarske Đerđ Bokondi. On je na prelazu Reske za televiziju M1 rekao da Mađarska policija sa odgovarajućim snagama obezbeđuje ogradu na granici sa Srbijom kod Reskea, gde, kako je rekao, oko stotinu predvodnika izbeglica zagovara odbijanje predaje zahteva za azil.

21.42 – Pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov rekao je večeras da se na graničnom prelazu „Horgoš“ trenutno nalazi oko 900 ljudi, koji ne žele da se vrate u prihvatni centar u Kanjižu. Oni verovatno misle da će „metodom pritiska“ uspeti da ubede mađarsku stranu da ih pusti, rekao je On. „Mi smo spremni da delimo mesta u našim centrima ili ako bude potrebe da se u toku noći organizujemo uz pomoć poverenika i lokalnih samouprava da im nađemo smeštaj“, rekao je Gerginov.

21.19 – Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija po pitanju izbegličke krize umeti i uspeti da reši sve probleme i pozvao ljude u Srbiji koji imaju uticaj na javnost da ne šire neistine da zemlju, po tom i drugim pitanjima, čeka katastrofa.“Ne želim da neko paniči u Srbiji (zbog izbegličke krize). Sve probleme ćemo umeti i uspeti da rešimo“, rekao je on.

19.57 –  Jedna grupa izbeglica, koja je bila na „ničijoj zemlji“ između Srbije i Mađarske na prelazu Horgoš – Reske, prebačena je večeras jednim autobusom u pravcu prihvatnog centra u Kanjiži. Još jedan autobus je spreman da preveze one izbeglice koje to žele do centra u Kanjiži i navodi da će ostali ili i dalje čekati da Mađarska otvori granicu, ili će se uputiti u pravcu granice sa Hrvatskom, javila je televizija M1.

19:16 – Ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je za Dnevnik televizje N1 da će se situacija na Horgušu razrešiti kada Mađarska “počne da sse ponaša kao civilizovana država” , otvori granice i omogući izbeglicama da zatraže azil. Na Horgoš su došli i autobusi kojima izbeglice mogu da se vrate u kamp u Kanjiži, ali prema Vulinovim rečima, oni ne žele da se vraćaju nazad. Ministar poručuje i da će Srbija obezbediti izbeglicama sve što im je potrebno – hranu, lek, vodu, toalet…

Vulin je demantovao navode šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta da je Beograd zvanično obavešten o dešavanjima na zajedničkoj granici. “Ako Mađarska i EU misle da je dobro zatvoriti najprometniji auto-put u Evropi – dobro, onda će ostati zatvoren zauvek”, poručio je Vulin u izjavi za N1.

18:31 – Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je da je, suprotno izjavi ministra Vulina, Mađarska kontinuirano obaveštavala Srbiju o dešavanjima na zajedničkoj granici. Sijarto je, takođe, rekao da je obavestio svog srpskog kolegu Ivicu Dačića na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu 5. septembra o novim zakonskim regulativama koje stupaju na snagu u Mađarskoj i fizičkim uslovima na mađarsko-srpskoj granici, prenela je MTI.

Sijarto je okarakterisao izjave rumunskog premijera Viktora Ponte o načinima na koji Mađarska rešava izbegličku krizu „čistim lažima“, dodajući da su one neprimerene za jednog lidera 21. veka.

18:18 – Ministar za socijalnu politiku u Vladi Srbije Aleksandar Vulin zatražio je od Mađarske da ponovo otvori svoju granicu za stotine izbeglica koji čekaju da otputuju u zapadnu Evropu.“Pozvao sam Mađarsku da otvori svoju granicu za izbeglice, bar za žene i decu“, rekao je Vulin AFP na graničnom prelazu Horgoš.

Vulin je posle razgovora sa mađarskim vlastima, rekao da izbeglice moraju da oslobode auto-put na tlu „ničije zemlje“, a da će moći da uđu u Mađarsku, tek nakon registracije. Mnogi od njih odbijaju registraciju, rekao je Vulin i dodao da oni uvek mogu da budu vraćeni u prihvatne centre u Srbiji.

17:04 – Rumunija je kritikovala plan Mađarske da novu ogradu na granici proširi i na istok, prema Rumuniji. Ministarstvo spoljnih poslova u Bukureštu saopštilo je da podizanje ograde između dve članice Evropske unije, koje su pri tome i strateški partneri, ne smatra poilitički korektnim, te da nije u skladu s evropskim duhom.

Rumunski premijer Viktor Ponta, grupi srpskih novinara rekao je da ogradu ne vidi kao rešenje. Ali na pitanje novinara N1 da li će slati vojsku na granicu sa Srbijom – nije dao konkretan odgovor:

16:44 – Granični prelaz Bački Vinogradi –- Ašothalom ponovo je otvoren za putnički saobraćaj, saopštila je Policija Mađarske. Prelaz je jutros bio zatvoren za saobraćaj zbog situacije sa izbeglicama na srpsko-mađarskoj granici, da bi danas popodne ponovo bio otvoren.

16:34 – Mađarska je danas saopštila da su, u skladu sa novim režimom koji se od ponoći primenjuje na granici sa Srbijom, vlasti razmotrile 16 zahteva za azil i da su svih 16 odbacile u roku od nekoliko sati.

16.11 – Pokrenut krivični postupak protiv 60 izbeglica koji su ranije danas isekli ogradu.

15.09 – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Pragu da je „neprihvatljivo“ vraćati izbeglice u Srbiju i da jačanje kontrole na granicama zemalja šengena stvara probleme Srbiji, prenosi Rojters. „Srbija nije sabirni centar“, rekao je Dačić i dodao da „mi želimo da budemo deo rešenja, a ne kolateralna šteta“, navodi AP.

14.47Ograda i ka Rumuniji – Mađarska vlada je odlučila da počne pripremne radove za produženje ograde prema Rumuniji, saopštio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. „Doneli smo odluku da počnemo pripremne radove na izgradnji ograde duž mađarsko-srpsko-rumunske granice na razumnu dužinu ukoliko se migracioni pritisak pomeri u pravcu Rumunije“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

13.52 – Mađarska policija uhapsila oko 60 izbeglica zbog ilegalnog prelaska granice.

13.40Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je da Srbija neće primiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala, makar morala da postavi vojsku na granicu.

12.08 – Prelaz na Horgošu potpuno obustavljen.

12.07 – Još 50 izbeglica priključilo se u štrajk glađu i žeđu. Sada ukupno na taj način protestuje njih oko 100.

11.52 – Mađarska vlada proglasila je krizno stanje u dve županije na jugu Mađarske, Čongrad i Bač-Kiškun. Kako je saopštio portparol mađarske vlade, Zoltan Kovač, ta mera će stupiti na snagu danas u 12.30-13.00, prenela je agencija MTI.

11.37 – Oko 50 izbeglica selo je na auto-put između Mađarske i Horgoša i stupilo u štrajk glađu zbog ponašanja mađarskih vlasti, koje im ne dozvoljavaju da pređu granicu. Njih oko 50 uzvikuju „Germany, Germany“, i kažu da će odbijati da uzimaju i hranu i vodu, javlja naš reporter.

11.05 – Visoki komesar UNHCR Antonio Gutereš zatražio je u Evropskom parlamentu da se Srbiji uputi hitna pomoć.

10.56 – Mađarska policija suspendovala je saobraćaj na graničnim prelazima kod Reskea (Horgoš 2) i Ašothaloma (Bački Vinogradi) u sedam sati jutros, saopštio je načelnik odeljenja za graničnu kontrolu mađarske policije Laslo Balaž a prenosi MTI. On tvrdi da su srpske vlasti o toj meri propisno informisane.

N1

10.41 – Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Merzijer založio se da se na zemlje članice EU, koje nisu spremne da prime izbeglice, kazne.

10.23 – Austrijske vlasti jutros su bile prinuđene da zatvore autoput A4, koji vodi ka Mađarskoj, zbog velikog broja izbeglica.

09.59 – Na takozvanoj „ničijoj zemlji“, između Srbije i Mađarske, postavljena je ograda, a stvorila se i gužva.

Izbeglice vode u mobilne kontejnere koji se nalaze u blizini prelaza „Horgoš“.

Oni će, prema novom mađarskom zakonu, biti privremene mobilne sudnice za one koji budu tražili azil. Procedura će biti skraćena i trajaće 8 dana, javlja naš reporter.

N1

Inače, nekoliko desetina mađarskih policajaca kontrolisalo je sve putnike u vozilima koja su se kretala ka Mađarskoj, ali je saobraćaj bio zaustavljen i u smeru ka Srbiji. Obustava saobraćaja, zbog kontrola, vršiće se periodično.

Što se ograde tiče, svaki centimetar je obezbeđen, policija nosi teško naoružanje, a granicu nadleću helikopteri.

Danas će mađarska Vlada održati sednicu, na kojoj će odlučivati da li će biti proglašena vanredna situacija. To bi vlastima te zemlje pogodovalo, jer bi, po skraćenom postupku, i relativno brzo mogli da procesuiraju, osuđuju ili deportuju izbeglice.

Podsetimo, ministar Vulin je rekao da će migranti koji ne uspeju da pređu mađarsku granicu i ostanu na „ničijoj zemlji“ moći da se vrate u Srbiju i borave u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku, neće biti prihvaćeni nazad.

08.00Izbeglice presekle ogradu, svih 16 koliko ih je bilo u grupi, privedeni su

07.36Veliki broj izbeglica čeka da uđe u Mađarsku

00.00Stupio na snagu kontroverzni mađarski zakon o zaštiti granica i migracijama

Više o stanju na granici pogledajte u videu ispod: