Biljana Srbljanović prva kuma Parade ponosa

Vesti 13. sep 201512:48 > 12:53
N1

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović će u nedelju 20. septembra u 12 sati proglasiti početak Prajd šetnje i tako postatiti prva kuma Parade ponosa Beograd.

Ova titula se odnosi na ženu koja svojim kratkim govorom proglašava početak Parade ponosa, saopštio je Tim za odnose sa javnošću Beograd Prajda.

U svetu, postoje različite varijacije ove titule, a Beograd se odlučio za model koji je zastupljen u Italiji – Madrina del Pride. 

„Pored važnosti koju nosi rodna perspektiva ove titule, izuzetno je značajno da izabrana osoba na jasan i nedvosmislen način doprinosi prihvatanju LGBT zajednice i afirmaciji njenih prava“, ističu organizatori.

Kako se navodi Biljana Srbljanović godinama unazad aktivno  podržava LGBT prava, a učestvovala je i u brojnim akcijama i kampanjama LGBT organizacija.

Kroz svoje javne nastupe Biljana Srbjanović nedvosmisleno podržava LGBT zajednicu, a njen celokupni dramaturški opus bavi se preispitivanjem različitih vrsta netrpeljivosti i represije, čime i u tom delu svog delovanja, Srbljanović utiče na povećanje tolerancije u srpskom društvu. 

Sve to čini je relevatnom da postane prva nositeljka titule prve kume Parade ponosa Beograd, zaključeno je u saopštenju.

Prajd šetnja – centralni deo Nedelje ponosa – treba da bude održana 20. septembra od 12 sati.