Šutanovac: Snimci nikad nisu bili pred Savetom za bezbednost

Vesti 11. sep 201508:10 > 08:13
Podeli:
Izvor: N1

Funkcioner DS-a Dragan Šutanovac izjavio je da se ne seća da je, dok je bio ministar odbrane, na sednicama Saveta za nacionalnu bezbednost ikad pominjano postojanje kompromitujućih snimaka bilo kog od visokih državnih funkcionera, uključujući i lidera SPS-a Ivicu Dačića.

„Podsećam da se svi članovi Saveta za nacionalnu bezbednost kontraobaveštajno štite i prosto je van svake procedure da neka od agencija tajno snima ministre, a da ministri ne dobiju informaciju da su u ‘nedozvoljenom’ kontaktu sa bezbednosno ‘interesantnim licima'“, kaže u intervjuu za „Danas“ Šutanovac, koji je dok je bio ministar odbrane po funkciji bio i član Saveta.

On je istakao da veruje da, imajući u vidu da su snimci izašli, nadležne službe, kao i pravosudni organi moraju da pokrenu postupak utvrđivanja zakonskog osnova za primenu tajne mere, i otkriju onog koji je te snimke dostavio mimo zakona javnosti.

Šutanovac je rekao i da ne strahuje da postoje kompromitujući snimci protiv njega.

„Verujem da je VBA koja je vršila kontraobaveštajnu zaštitu taj posao radila u skladu sa zakonom. Naravno da je skroz neprihvatljivo da se tajno snima ministar, a ukoliko se bilo ko od visokih funkcionera i našao u društvu kompromitujućih ljudi, logično je da ga nadležni organi upozore na opasnost, kako njega tako i njegovo obezbeđenje. Ovim ni na kakav način ne oslobađam krivice ministra Dačića, ukoliko je ima“, kaže šutanovac.

On je još istakao da je njegov utisak da su odnosi između bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i Dačića bili više nego potrebno dobri za funkcionisanje koalicije i „da je Dačić neretko bio pod većom Tadićevom zaštitom nego ministri iz redova Demokratske stranke“.