Vlasi: Asocijacija albanskih opština je dobra ideja

Vesti 10. sep 201520:01 > 20:03
REUTERS/Arben Celi

Prištinski analitičar Azem Vlasi ocenio je da Srbija nema mogućnosti da spreči najavljeno stvaranje Asocijacije opština sa albanskom većinom na jugu Srbije koja bi obuhvatila opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa.

„To je dobra ideja i lako ostvarljiva, pošto opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa imaju mnogo toga zajedničkog, ne samo na etničkom već i na drugim aspektima. Takva Asocijacija bila bi korisna za njih i Srbija, iako joj to možda nije drago, nema mogućnosti da ometa njeno stvaranje jer to dozvoljavaju evropske konvencije o regionalnom organizovanju“, rekao je Vlasi za portal Ora info.

Komentarišući izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marka Đurića, koji je pre nekoliko dana ocenio kao „nemoguću i smešnu“ ideju o stvaranju Asocijacije opština sa albanskom većinom, Vlasi je ocenio da se radi o „rasističkim idejama, pošto Đurić smatra da samo Srbi imaju pravo na sve a drugi da nemaju takva prava“.

„Ako je Asocijacija opština sa srpskom većinom na Kosovu dobra, zašto da to ne bude i model za Albance u Preševskoj dolini“, rekao je Vlasi.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi najavio je da će 12. septembra u Preševu biti održana konstituitivna sednica Asocijacije opština sa albanskom većinom u Srbiji