Osmoro policajaca optuženo za zločin u Srebrenici

Vesti 10. sep 201513:57 > 14:01
Tanjug/AP/Sulejman Omerbašić

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv osam osoba zbog postojanja opravdane sumnje da su u Srebrenici počinili ratni zločin.

Optužnica je podignuta protiv osam bivših pripadnika Centra za obuku „Jahorina“ iz Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske. Optuženi se terete da su u hangaru „Kravice“ 14. jula 1995. godine, lišili života više stotina lica muslimanske nacionalnosti, precizira se u saopštenju tužilaštva. 

Optužnicom su obuhvaćeni Nedeljko Milidargović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinić, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić. Oni se se terete da su organizovali i učestvovali u egzekuciji kao saizvršioci. 

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice je do sada identifikovano više od 1.300 civila muslimanske nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica. 

Taj predmet je primer izuzetne regionalne saradnje Tužilaštva za ratne zločine i Tužilaštva BiH, napominje se u saopštenju.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da optužnica za ratni zločin u Srebrenici pokazuje odnos Srbije prema najvećem ratnom zločinu koji je počinjen u Evropi posle Drugog svetskog rata i da nijedna žrtva i nijedan ratni zločinac neće biti zaboravljeni. 

„Predmet ‘Srebrenica – Kravice’ je primer izuzetne regionalne saradnje Tužilaštva za ratne zločine i Tužilaštva BiH u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i policijom u BiH“, rekao je Vukčević.