Tadić spremio tužbu protiv Ivice Dačića

Vesti 10. sep 201513:15 > 13:22
N1

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić podneće tužbu protiv lidera SPS Ivice Dačića zbog, kako navodi, iznošenja neistina u vezi sa snimcima Dačićevog sastanka sa Rodoljubom Radulovićem.

  „Dačić je u pokušaju skretanja pažnje javnosti sa sadržaja objavljenih tajnih snimaka, izneo brojne neistinite i besmislene optužbe na račun Tadića, a budući da su u pitanju optužbe koje ne štete samo njegovom ugledu, već kojima ga Dačić optužuje i za ozbiljna krivična dela, Tadić će podneti tužbu protiv Ivice Dačića“, navodi se u saopštenju SDS.

Kako se navodi, Tadić nije ranije ni video snimke za koje ga Dačić optužuje, već je redovnom procedurom od strane članova Saveta za nacionalnu bezbednost bio obavešten da se na zakonom utvrđen način prikupljaju sve vrste informacija, uključujući i snimci, u vezi sa osumnjičenima za šverc kokaina, među kojima je bio i Radulović.

SDS ocenjuje da ovo nije prvi put da Dačić izbegava da preuzme odgovornost za svoja dela i da ih pravda „nekakvim ucenama“ prebacujući odgovornost na druge. Dodaje se da Boris Tadić ne želi da učestvuje u zloupotrebi medija putem kojih Ivica Dačić pokušava da „dekriminalizuje sebe, kriminalizujući druge“.

„Neistine koje je izneo Dačić su takve prirode da ne mogu biti raspravljane u medijima i korišćene u svrhu dnevnopolitičke borbe i predizborne kampanje, već bi Ivica Dačić trebalo da ih objasni i dokaže na sudu“, poručuju iz SDS.

Iz te stranke navode da u vreme vlade Mirka Cvetkovića nisu podignute optužnice protiv aktera sa snimaka, niti je postojalo dovoljno dokaza za umešanost Dačića u krivične radnje, da bi bila raskinuta koalicija ili da ona ne bi bila razmatrana i 2012. Te optužnice su, dodaje se, podignute u vreme mandata vlade Ivice Dačića i vlade Aleksandra Vučića, tako da je „zapravo pitanje zašto Vučić nakon podignutih optužnica nije raskinuo koaliciju sa Dačićem, već je umesto toga ponovo formirao 2014 godine.“

„Zanimljivo je da Dačić danas postavlja pitanje Tadiću zašto je, uprkos snimcima, ostao u koaliciji sa njim, a ne postavlja to isto pitanje Vučiću, tokom čijeg mandata su podignute pravosnažne optužnice protiv aktera snimaka“, smatraju u SDS.

„I ovaj put Dačiću za njegova dela mora neko drugi biti kriv, ali u skladu sa njegovim interesom opstanka na vlasti po svaku cenu, ne bi bilo zgodno da to bude aktuelni premijer sa kojim je u vladajućoj koaliciji“, stoji u saopštenju.