Žalba Šabiću na Republičko javno tužilaštvo zbog Kontrasta

Vesti 10. sep 201512:05 > 12:13
N1info

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić obećao je predstavnicima Udruženja građana "Istina - Tamarini zakoni" da će sugerisati republičkom javnom tužiocu da ih primi na razgovor, kao i da odgovori pitanja koje je dostavilo to udruženje.

Predstavnik Udruženja građana „Istina – Tamarini zakoni“ podneo je Šabiću žalbu protiv Republičkog javno tužilaštva zbog toga što je tužilaštvo uskratilo odgovore na niz pitanja koja se odnose na postupanje ili nepostupanje u sudskim predmetima u vezi sa tragičnim incidentom u novosadskoj diskoteci „Kontrast“.

Šabić smatra da svi državni organi imaju obavezu da nastoje da se što korektnije odnose prema zahtevima za informacijama odnosno pitanjima koje im građani upućuju.

„Ta obaveza postoji u svim situacijama, a u situacijama koje su u vezi sa tragičnim događajima i kad je interesovanje građana razumljivo pojačano snažnim emocijama, čak i kad su zahtevi i pitanja posledica nerazumevanja ili nepoznavanja propisa i slično – ta obaveza je utoliko veća, kaže Šabić.

Predstavnici udruženja obavestili su poverenika o svom delovanju, kao i o tome da za njih predstavlja satisfakciju to što je nakon njihove trogodišnje akcije usvojen tzv. Tamarin zakon i što su neki od odgovornih za tragediju osuđeni.

Oni su, ipak, apsolutno nezadovoljni zbog izostanka bilo kakve odgovornosti bilo koga od službenih lica, čija je dužnost bila da kontrolišu ispravnost instalacija i da spreče tragediju.

To nezadovoljstvo je bilo razlog zbog kog su Republičkom javnom tužilaštvu uputili niz pitanja, a kako nisu dobili odgovore podneli su žalbu Povereniku.

Poverenik je obavestio predstavnike udruženja građana da je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama propisano da je Republičko javno tužilaštvo jedan od šest organa protiv kojih se ne može podnositi žalba povereniku, pa da će shodno tome njihovu žalbu odbaciti kao nedopuštenu i poučio da u konkretnom slučaju zaštitu prava mogu ostvarivati podnošenjem tužbe Upravnom sudu.

Predstavnici grupe građana razumeli su i prihvatili objašnjenje, zahvalili se na dosadašnjoj veoma korektnoj saradnji sa institucijom poverenika, ali i zamolili poverenika za svaku pomoć koju može da pruži, saopštio je poverenik.