Prepucavanje stranaka: Ko ima koristi od Dačićevog snimka

Vesti 08. sep 201518:10 > 18:32
Krik.rs

Snimci, koje je juče objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, na kojima su snimljeni susreti Ivice Dačića i njegovih saradnika sa Rodoljubom Radulovićem, koji je osuđen kao deo kriminalne grupe Darka Šarića, uzburkali su političku scenu u Srbiji.

U toku je međusobno optuživanje stranaka i rasprava o tome zašto su se oni pojavili baš sada i kome to koristi.

Ivica Dačić kao odgovorne za nastanak i objavljivanje snimaka ukazao je na nekadašnje koalicione partnere, koji su, kako kaže, tom nameštaljkom pokušali da ga ucene da ne pravi koaliciju sa naprednjacima. Tadašnji lider DS-a, međutim, tvrdi da o sastancima sa Radulovićem nije pričao sa Dačićem.

Nikada u živoru sa njim o tome nisam razgovarao, a mislim da je nešto najprljavije što može da insinuira jedan političar u Srbiji da optuži implicitno one koji su sada mrtvi“, rekao je Boris Tadić.

Čovek o kome se govori je nekadašnji šef Tadićevog kabineta i koodinator službi bezbednosti Miodrag Rakić, koji je preminuo u maju prošle godine. Rakić je u intervjuu Novom magazinu početkom 2013. godine naveo da je u operaciji protiv Šarića utvrđeno da je njegov klan tokom 2008. i 2009. godine imao konatkte sa visokim državnim funkcionerima.

Svaki od tih kontakta je dokumentovan. Dokazi svakih od tih kontakata su fiksirani. Svi ovi dokazi se nalaze u nadležnim državnim organima. Pravo vreme za ispitivanje tih kontakata jeste vreme kada se finalne istrage protiv Darka Šarića završe, a kada se Šarić nalazi u pritvoru specijalnog suda“, izjavio je tada Rakić.

N1

Iako kaže da je o postojanju ovih, ali i drugih snimaka, obavešten na Savetu za nacionalnu bezbednost, Tadić tvrdi da njihovo objavljivanje nema nikakve veze sa njim.

Očigledno je za svakog mislećeg čoveka i čoveka koji normalno rezonuje da se radi o sukobu unutar vlade. Jer niko ne bi smeo iz vladinih insitucija da pusti takav snimak bez dozvole najviših dužnosnika u ovoj državi“, smatra Tadić.

A da bi objavljivanje snimaka moglo da uzdrma vladajuću koaliciju pokazuje i izjava ministra unutrašnjih poslova i potredsednika SNS-a.

Zbog pojavljivanja snimaka u javnosti negoduje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je za agenciju Sputnjik rekao da Dačić ne pripada SNS-u koji on voli, ali da je sada na njegovoj strani.

Ovim povodom oglasio se i zaštitnik građana Saša Janković, koji je na svom Twitter profilu napisao:

„Odgovornost ministra Dačića je jedno.To što se snimci službi koriste za medijsku diskreditaciju, a ne procesuiranje je tabloidizacija države“.