Evropski poslanici traže istragu o radu Euleksa

Vesti 04. nov 201412:02 > 12:05
Podeli:
Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Evropski parlament bi mogao da pokrene zvaničnu istragu o delovanju Euleksa, kažu poslanici u Briselu.

Odgovorni u Evropskoj uniji za Euleks su odbili da poslanicima Evropskog parlamenta prenesu saznanja o optužbama za korupciju sudija i tužilaca Euleksa, njihovom dosluhu s kriminalcima i zločincima i ometanju istraga, s obrazloženjem da je „interna istraga u Euleksu u toku“.

To je izazvalo veliko nezadovoljstvo poslanika u Pododboru za bezbednost i odbranu EP, s kojima su se iza zatvorenih vrata sastali Fernando Đentilini, zadužen za balkanska pitanja u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) i nadležni za misije rešavanja civilnih kriza u toj Službi Kenet Din.

Po rečima nekih poslanika EP, koji su želeli da ostanu anonimni, sad bi u parlamentu EU mogao biti pokrenut postupak za stavljanje pod nadzor i preispitivanje celokupnog delovanja i ustrojstva Euleksa, najveće misije u okviru Evropske spoljne i bezbednosne politike.

Zvaničnici rekli samo ono što se već zna iz medija

Jedan evropski poslanik je, kako prenosi briselski portal Euobserver, rekao da Đentilini uopšte ništa nije želeo da kaže, mada je na njegov i zahtev Dina sastanak u Pododboru za bezbednost i odbranu EP održan iza zatvorenih vrata i bez ikakvog saopštenja za javnost.

Euobserver ukazuje da je |skandal korupcije izbio prošle nedelje pošto je pristinski list Koha ditore objavio poverljiva dokumenta Euleksa iz kojih se vidi da su visoki zvaničnici Euleksa uzimali mito od kosovskih gangstera da bi se zaustavili sudski postupci, da su bili u dosluhu s optuženima za kriminal i uništavali interne Euleks dokaze, a iz Euleksa su i srpskim obaveštajnim službama prosleđivane poverljive informacije.

Prema izvorima EP, Đentilini i Din nisu poslanicima Pododbora rekli „ništa više od onoga što su oni već saznali iz medija“, tako da je predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP Elmar Brok stavio do znanja i mogućnost da se u samom parlamentu EU pokrene zvanična istraga o delovanju Euleksa.

Poslanik Eduard Kukan je u saopštenju naglasio da navode o korupciji u Euleksu „moraju temeljito ispitati nezavisni istražitelji“, predočivši da su „optužbe već podrile verodostojnost Euleksa“.

Evropska služba za spoljne poslove je tek posle otkrivanja skandala s korupcijom, o čemu je veoma kompromitujuće pojedinosti u javnost iznela sada unutar Euleksa s dužnosti smenjena tužiteljka Marija Bamije, saopštila da se istraga o tome u Euleksu vodi još od decebra prošle godine.

Euleks u vrhu prioriteta komesarke Mogerini

Izvor : Tanjug, AP/Felice Calabro

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič je saopštila da se nova visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini, koja je juče stupila na dužnost, odmah na prvom sastanku posvetila slučaju optužbi za krupnu korupciju i kršenje pravila unutar Euleksa.

Maja Kocijančič, predstavnica za štampu Mogerinijeve, je dodala da je visoka predstavnica EU „vrlo jasno predočila da se s time mora sučeliti s najvećom mogućom otvorenošću i da je u interesu EU da se razjasne sve stvari vezane za taj slučaj i da se očuva verodostojnost te misije (Euleks)“.

EU Misija vladavine prava na Kosovu, Euleks, s mandatom da na Kosovu uvede vladavinu zakona i nezavisno pravosuđe kako bi se suzbili korupcija i organizovani kriminal, u svom sastavu ima 1.600 sudija, tužitelja i policajaca mahom iz zemalja Evropske unije, ali i SAD i još nekih država.

Godišnji budžet Euleksa je 90 miliona evra, koji plaćaju članice EU, kao i Kanada, Norveška, švajcarska, Turska i SAD.