USPRS: Verbiću, otpusti neprofesionalne direktore škola

Vesti 08. sep 201510:46 > 10:49
N1

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je danas na neprofesionalno ponašanje pojedinih direktora škola i dugogodišnju praksu da ne prijavljuju slobodna radna mesta, a potom primaju ljude preko veze, van spiskova nastavnika koji su ostali bez norme.

Unija očekuje reagovanje ministara prosvete Srđana Verbića na takvo ponašanje direktora škola, odnosno da budu razrešeni svi oni koji su prekoračili zakonske normative i Poseban kolektivni ugovor.

„Ukoliko se to ne desi, spremni smo da objavimo imena i prezimena svih onih koji se ponašaju kao da su iznad regulativa“, navodi Unija u dopisu ministru Verbiću.

Unija smatra da se predugo gledalo kroz prste direktorima koji su, kako ističu, menadžerisali u svoju korist.

Ministarstvo prosvete prvi put je pred početak školske godine objavilo spiskove tehnoloških viškova u prosveti i javnosti je stavljen na uvid broj onih koji su ostali bez cele ili dela norme.

„Važno je da prvi put imamo javni spisak svih tehnoloških viškova, kako direktori više ne bi mogli da skrivaju normu i primaju preko veze, iako bi časovi trebalo da se rasporede onima koji su ostali bez fonda. Nadam se da to više neće raditi, jer je to krivično delo“, rekla je ranije novinarima predsednica Unije Jasna Janković.