Afera "snimci" pokazuje koliko je bušan sistem bezbednosti

Vesti 08. sep 201509:51 > 09:59
N1 info

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić ne smatra da će afera oko objavljivanje snimaka sastanaka Ivice Dačića o Rodoljuba Radulovića dobiti epilog u institucijama države već će se završiti na medijsko-političkoj ravni.

Gostujući u Novom danu na N1 televiziji, Milić kaže da sastanci Dačića i Radulovića, poznatijeg kao Miša Banana nisu bili tajni već je tajno bilo snimanje.

“Ne da ga aboliram (Dačića) ali čini mi se da mi recikliramo nešto što nije smelo da izađe u javnost i ponovo dajemo sudu javnosti i spekulišemo da li je to objavljivanje najava izbora a ne vidimo koliko nam je suštinski bušan sistem bezbednosti.

Prema njenoj oceni, najbitnija stvar oko ove afere je to što su “pale u vodu” krajnje neprimerene Dačićeve izjave ovih dana u vezi spoljne politike koje će itekako da ugroze evropski put Srbije.

“Nemci i EU će ispuniti svoju obavezu da nam otvore početak pregovora po poglavljima zbog napretka u pregovorima s Prištinom ali onda kad krenu imaće dosta razloga da nam zameraju. Vi ne možete tek tako komesaru za proširenje Hanu reći da se njega ne tiče da li Srbija učestvuje u vojnim vežbama sa Rusijom i Belorusijom. Tiče ga se jer je to spoljnopolitičko pitanje. Mi ne usaglašavamo spoljnu politiku sa EU”, rekla je ona i dodala da ima mnogo spoljnopolitičkih izazova na koje Srbija ne odgovara dobro a jedan od ključnih i dalje je odnos s Rusijom.

Ona ističe da je još jedna sporna Dačićeva izjava ovih dana i ta da je početak pregovora u 2016. “apsolutno neprihvatljiv”. “Šta to znači? Ako ne počnu ove godine, ako nam ponude iduće godine onda ćemo da kažemo: Ne, nećemo u EU?

Milić je navela da je upravo serija neprihvatljivih spoljnopolitičkih ocena ministra spoljnih poslova više brine nego ova afera.

“Kad vidite da je Dačić već osuđen na naslovnoj Informera a onda na snimku proslave Informera vidite medijsku savetnicu premijera Suzanu Vasiljević u zagrljaju sa Vučićevićem onda sve to ne možete da razdvajate. Gde su nadležni državni organi da reaguju? Zašto se ovo ostavlja sudu javnosti? Gde je tužilaštvo? Ovo su snimci iz 2009. godine”, upitala je ona.

Jelena Milić naglašava da je to suštinski problem i da će Srbija dugo putovati ka EU – poglavlje 23 i 24 – nemogućnost pravosuđa da bude nezavisno, nemogućnost uspostavljanja demokratske kontrole nad sistemom bezbednosti, zabrana zloupotrebe takvih vrsta informacija u političkim i ekonomskim obračunima.

“Neće se rešiti u instituciajma države već na političko – medijskoj ravni”, navodi ona.

Sa Jelenom Milić smo razgovarali i o izbegličkoj krizi: Pogledajte snimak celog gostovanja.