Vučić: Uveren sam u podršku Češke oko otvaranja poglavlja

Vesti 01. sep 201515:51 > 16:12
Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je uveren u punu podršku Češke za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU pre kraja ove godine i zahvalio se češkoj vladi na pomoći od 360.000 evra za rešavanje pitanja migranata.

„Podrška češke vlade Vladi Srbije i narodu na evopskom putu i uveren sam da ćemo imati podršku za otvaranje poglavlja pre kraja ove godine“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa českim premijerom Bohuslavom Sobotkom.

Vučić je rekao da Srbija i Češka imaju veoma dobre, istinski prijateljske odnose i da Srbija mnogo toga uči i saznaje od Češke. Premijer je rekao i da se razgovarao o migrantima i zahvalio češkoj vladi na konkretnoj pomoći od 360.000 evra koju su uputili direktno vladi, a ne drugim organizacijama.

„Nisu tražili načina da izbegnu vladu, tragajući za drugim organizacijama, već su pomoć uputili direktno Vladi i MUP-u, kojima je i najpotrebnija jer nose najveći terett u rešavanju ovog pitanja“, rekao je Vučić.

Vučić i Sobotka su razgovarali i o ekonomskoj saradnji, a premijer je istako da je razmena dve zemlje pristojna i da će se u budućnosti razgovarati o konkretnim projektima i stavranju uslova za finansiranje tih projekata. On je naveo i da je oko 30 čeških kompanija koje su došle sa primerom te zemlje u Srbiju ovde upravo da bi se konkretizovala neka od tih pitanja.

Kada je reč o konkretnim projetima, on je naveo da je pre svega reč o infrastrukturi, pruzi Dimitrovgrad-Niš, izgradnji punog profila autoputa prema Zrenjaninu, ali i energetici dodajući da u toj oblasti saradnja može da se konkretizuje. Vučić je najavio i da je jedna od velikih čeških kompanija, Tatra, zainteresovana da dođe u Srbiju i dodao da veruje da će naši uslovi biti zadovoljavajući i da će oni želeti da investiraju.

Premijer je čestitao češkom kolegi na tome što je Češka jedna od najuspešnijih evropskih zemalja sa rastom od četiri odsto u provoj polovini ove godine.

„Očekujem da će Srbija 2017. ili 2018. godine, posle stabilizacije naše ekomnomije, moći da dostigne taj rast“, zaključio je Vučić.

Srbija prva zemlja na putu izbeglica

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je od početka godine kroz Srbiju prošlo 115.000 izbeglica, a da ih je u ovom trenutku 7.800. On kaže da se Srbija suočava sa velikim talasom izbeglica i da je neretko prva zemlja na tom izbegličkom putu ka zapadnoj Evropi koja ih registruje, popisuje, uzima otisak prsta i pruža medicinske preglede.

„U ovom trenutku na teritoriji Srbije imamo na četiri različite tačke 7.800 ljudi. Trudimo se koliko možemo u skladu sa našim snagama da pomognemo tim ljudima, da im pomognemo u donošenju hrane, u obezbeđivanju najelementarnijih stvari za opstanak“, kaže Vučić.

Premijer Srbije je rekao da je minimalan broj tih ljudi, svega nekoliko desetina, do sada tražilo konačni azil u Srbi navodeći da je od oko 3.800 ljudi na centralnoj stanci u Beču svega njih šest tražilo da ostane u Austriji, dok svi ostali ostali idu u Nemačku i Skandinaviju, te da oni očigledno imaju svoje rute i znaju gde treba da idu.

„Mi onoliko koliko možemo da pomognemo pomažemo. Vidim da je to najveći problem u celoj centralnoj i zapadnoj Evropi, u Srbiji to mi ne doživljavamo na takav način jer smo imali 300.000, 400.000 i 500.000 naših srpskih izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije koji su se sebi napravili kuće i nove domove i koji su posao morali da nađu i da žive“, kaže Vučić.

Mi znamo, dodao je, kakva je to ljudska muka, jer smo se sa tim već suočavali.

Vučić je rekao i da Srbija neće da kvari prijateljske odnose sa Mađarskom, niti bilo kim drugim i da ćemo svoj teret „da izguramo“. On je dodao da je Srbija tu da zajedno sa ostalim zmeljama deli te probleme, a ne da se svađa i deli.

Češka nudi finansijsku pomoć za izbeglice

Tanjug/Marko Đoković

Predsednik Vlade Češke Bohuslav Sobotka poručio je da Srbija zaslužuje da otvori prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i najavio da će njegova zemlja tehnički i finansijski pomoći Srbiji da se izbori sa problemom izbeglica.

On je pohvalio rezultate koje je Srbija ove godine postigla kada je reč o otvaranju poglavlja i istakao da Češka podržava srpske evropske integracije.

Želim da pružim jasnu podsrku Srbiji u tome da koliko ove godine budu potvorena prva poglavlja i zaista mislim da Srbija to zaslužuje“, istakao je Sobotka.

Istakao je i da je Češka ponudila Srbiji tehničku i ekspertsku pomoć kada je reč o otvaranju poglavlja, podsetivši da je Češka davno prošla taj posao, ali da ga se jako dobro seća kao komplikovanog.

„Mislim da ekspertska pomoć može da bude korisna za Srbiju“, kazao je on i dodao da je u Beogradu kako bi se nastavio razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje.

Dodao je i da je sa srpskim premijerom razgovarao o migrantima koji prolaze kroz Srbiju i da je ponudio tehničku i finansijsku pomioć koja bi trebalo da pomogne našoj zemlji da se izbori sa izbeglicama.