Tužiteljka traži nezavisnu istragu o radu Euleksa

Vesti 03. nov 201411:36 > 11:40
Logo

Suspendovana tužiteljka Euleksa Marija Bamije pozvala je da se sprovede nezavisna međunarodna istraga načina rada Euleksa, upozoravajući na pokušaje zataškavanja slučaja kojima se ta misija bavi.

„Nije moj cilj da nanesem štetu Euleksu. Mislim da treba sprovesti nezavisnu međunarodnu istragu o načinu na koji je operisao Euleks na Kosovu, jer aktuelni ljudi koji se nalaze u Euleksu i oni koji rukovode iz Brisela pokušavaju da zataškaju stvari umesto da se bave njima“, rekla je ona u intervjuu za dnevnik Koha ditore.

U prvom intervju nakon što je taj list otkrio skandal o Euleksu, Bamije je govorila o „tamnoj strani“ misije EU na Kosovu, uključujući politička uplitanja, trgovinu sudskim procesima, davanje mita, kao i mešanje Brisela kako ovi slučajevi ne bi izašli u javnost.

Takođe je navela da je nekadašnji savetnik bivšeg šefa Euleksa Gzavijea de Marnjaka, Romial Pošar postao politički savetnik odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija.

Kako podseća Koha, Bamije je radila kao tužiteljka Euleksa sedam godina, goneći kriminalce kao što su gradonačelnik Kačanika Džabir Zarkua, grupu iz Uroševca koja je organizovala eksplozije bombi, bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua, zamenika kosovskog premijera Bujara Bukošija, ministra za povratak Branislava Grbića, bivšeg savetnika u kosovskom ministarstvu zdravlja Iljira Tolaja…

Bamije je suspendovana i pod istragom je zbog sumnje da je predala tajna dokumenta listu Koha ditore. Ona ističe u intervjuu da nikad nije krila saznanja koja ima ni od odbrane optuženih, ni od sudskog veća.

Govoreći o slučaju Tolaja, kaže da je tokom čitavog procesa bila tretirana „neprijateljski“ jer je uključila u predmet i prisluškivanja, „gde su uključeni glavna tužiteljka Jaroslava Novotna i bivši predsednik sudija Euleksa Frančesko Flori“.

Bamije tvrdi i da ju je glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna ucenila i satanizovala raznim tajnim dopisima koje je poslala u Brisel, navodno zbog njenih loših rezultata na poslu tužiteljke, a sve to zbog toga što je Bamije tražila istragu i protiv nje. Kako Bamije kaže, zvanični Brisel je počeo da se bavi samo istragom protiv Frančeska Florija ali ne i Jaroslave Novotne.

Bamije se upozorila i na „strahovite troškove“ koje misija Euleks ima u istragama i pomenula primer kako je zamenik glavnog tužioca Džonatan Ratel u slucaju „Medikus“ obišao celi svet da istražuje, a na kraju je sve to zavrseno sa šest meseci zatvora.