Verbić: Jednako razvijati i znanje i veštine kod učenika

Vesti 27. avg 201510:58 > 12:19
FoNet/Zoran Mrđa

Preduzetnički duh treba gajiti i mladima omogućiti da ga razvijaju, poručio je danas ministar prosvete Srđan Verbić i naglasio da kod učenika treba razvijati i znanje i veštine, jer je cilj stvaranje kompetentnog čoveka za tržište rada.

Na otvaranju konferencije „Razvoj preduzetničkog učenja u Srbiji“, Verbić je rekao da se često čuje da obrazovanje treba da bude usklađeno sa potrebama tržišta rada, ali da se to često izjednačava sa onim što su zahtevi i interesi poslodavaca.

Ministar je naveo da budući zaposleni treba da imaju svoje interese, jer će oni kreirati tržište rada i nove poslove. „Treba pažljivo da slušamo šta oni predlažu i da im pomognemo“, rekao je Verbić, navodeći da po nedavnom istraživanju „Balkan barometra“ 80 odsto mladih svoje buduće zaposlenje priželjkuje u javnom sektoru.

Verbić je rekao da bi neko postao preduzetnik treba da vidi kakve su mogućnosti za to, da upozna poslovnu kulturu i razvija veštine.

Ministar je rekao da je lažna dilema da li u školama treba da bude više opštih ili stručnih predmeta, navodeći da su pojednako potrebni i znanje i veštine, razvoj stavova i kompetencija kod mladih kojima je potrebno pomoći da pokrenu svoj posao.

Treba nam još 3.600 nastavnika

U obrazovnom sistemu postoji potreba za još 3.600 mesta za zapošljavanja mladih koji su godinama čekali posao, izjavio je minstar Srđan Verbić. Na sajtu Ministarstva prosvete objavljena je lista potreba škola.

Objavljivanjem te liste, kaže Verbić, ispunjeno je obećanje dato pre godinu dana i sada kada postoji ta baza mladi nastavnici mogu da vide za koji fond časova mogu da traže zaposlenje. Odgovorajući na pitanje novinara o listama tehnoloških viškova u obrazovnom sistemu, Verbić je rekao da je lista tehnoloških viškova veća od liste potreba škola. 

Ministar je precizirao da je reč o zaposlenima sa nepunom normom kojih je više od 20.000 i da je cilj da se što više ukrupni njihova norma. Kako je naveo, najugorženiji će biti mladi nastavnci koji su poslednji došli, a koji bi prvi postali tehnološki višak. 

„Ne želimo da mladi postanu tehnološki viškovi i dobiju otpremninu i odu iz sistema nego želimo da napravimo još jedan krug pravljenja liste tehnoloških viškova. Kada ispunimo ono što smo se dogovorili pitaćemo sve u sistemu ko želi da uzme otpremninu i ode iz sistema“, kaže Verbić navodeći da će se tako otvoriti prostor za mlade nastavnike i hiljade njih koji čekaju na birou.

Ispunićemo obećanje o jednokratnoj pomoći

Povodom mogućnosti novog štrajka prosvetnih radnika koji najavljuju sindikati jer zaposleni nisu dobili jednokratnu pomoć, Verbić je rekao da je jednokratkna pomoć sastavni deo sporazuma sa sindikatima kojim je prekinut višemesečni štrajk i da će vlada ispuniti to obećanje do kraja godine kako je i dogovoreno.

Ministar je najavio i menjanje pravilnika o finansiranju navodeći da će se znati koliko će biti sekretara škola, logopeda i pedagoga. 

Govoreći o pragu od 50 bodova za upis u srednje škole, Verbić kaže da je taj prag dostižan čak i za one učenike koji su u školi imali sve dvojke. Taj prag, kako je rekao, omogućiće ubuduće nastavnicima i direktorima škola da lakše planiraju svoje obrazovne profile i od iduće godine bolju upisnu politiku.