Pajtić se sastao sa delegacijom nemačkih socijaldemokrata

Vesti 24. avg. 201516:04 > 16:07
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Delegacija Demokratske stranke sa predsednikom Bojanom Pajtićem na čelu primila je delegaciju poslanika nemačkog Bundestaga i gradonačelnika iz Socijaldemokratske partije Nemačke.

Nakon sastanka Pajtić je naveo da se razgovaralo o teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Srbiji u kojoj ima više od million nezaposlenih, saopštila je DS.

On je, kako se navodi, podsetio da su tri velike nemačke internacionalne kompanije, umesto da dođu u Srbiju za šta su prvobitno bile zainteresovane, odlučile da odu u Makedoniju i istakao važnost da prijatelji iz SDP Nemačke pomognu da nemački investitori dođu u Srbiju.

Podsećajući da je nemačka Socijademokratska partija poznata po svom zalaganju za prava radnika i po veoma bliskom odnosu sa sindikatima, Pajtić je naglasio da je cilj Demokratske stranke da sindikalni život u Srbiji unapredi u toj meri da sindikati budu neka vrsta kontrolnog mehanizma za vlast.

U saopštenju se navodi da je s obzirom na to da je Josip Juratović poznat po svom zalaganju za mir u regionu, baš kao i njegove stranačke kolege predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i potpredsednik Vlade Nemačke Zigmar Gabrijel, proces pomirenjau regionu je bio jedna od tema sastanka.

I Pajtić i Juratović su ocenili da je taj princip oštrom retorikom pojedinih poredstavnika vlasti Srbije i pojedinih predstavnika vlasti Hrvatske značajno narušen u nedeljama koje su iza nas, podsećajući na to da je Demokratska stranka i u poslednjoj deceniji dvadesetog veka, iako je bila u opoziciji, bila veoma značajna za pomirenje u regionu, navodi se u saopštenju.