Odvojen novac za superveštačenje smrti Dade Vujasinović

Vesti 21. avg. 201520:57 > 20:59
Podeli:
Izvor: Printscreen

Najznačajniji materijalni dokazi u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović biće poslati na superveštačenje u Hag. To je važan korak ka razrešenju svih nedoumica u vezi s njenom smrću, poručuju iz Komisije za ispitivanje ubistava novinara.

Otkrivanje tajne smrti Dade Vujasinović, ubistva ili samoubistva, poverava se Holanđanima, pošto se i 20 godina kasnije za istragu tog slučaja isključivo vezuju reči greška i nepoverenje.

Državno veće tužilaca odobrilo je 30.000 evra potrebnih da se ključni materijalni dokazi, filcani čepovi izvađeni iz tela novinarke, puška i fotelja s tragovima krvi, nađu u rukama veštaka Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu.

Kompletna dokumentacija namenjena inostranim stručnjacima prevedena je i poslata u Hag. U ovom trenutku ne postoji precizno definisan rok u kome bi superveštačenje trebalo da bude završeno, ali je sigurno da će taj posao potrajati.

Oni će uraditi veštačenje u svemu što je bilo sporno, ističe Veran Matić iz Komisije za ispitivanje ubistava novinara: „Kesa koja je pronađena posle 15 godina, zagubljena sa artefaktima iz tela, krvnih grupa sa fotelje… Dakle, biće napravljeno veštačenje nulte situacije u koju moramo verovati. To je jedan korak kojim treba rešiti sve nedoumice koje su nastale različitim nalazima domaćih veštaka, a dalje pravce istrage tužilaštvo i policija”, kaže Veran Matić.

Novinarka Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu na Novom Beogradu 9. aprila 1994. Uviđaj je obavljen bez dežurnog istražnog sudije, pa je policija zaključila da je Vujasinovićeva sama sebi pucala u grudi.

Smrt Dade Vujasinović praktično je sve do 2009. vođena kao samoubistvo.