Kako pomoći migrantima, ogradama ili zajedničkom akcijom

Vesti 21. avg. 201518:56 > 19:04
Podeli:
Izvor: N1

Oni koji migracije prate na samom terenu slažu se da Makedonija i Srbija ne smeju ostati prepuštene same sebi. Prepreka za izbeglice je sve više: posle ograde koju su podigli Mađari sad i Makedonci zatvaraju granicu.

Migranti i ovu muku podnose ćutke, ali u svakom času spremni su da nastave dalje: „Idem u Kanjižu, a onda ću se već nekako probiti do Nemačke, verovatno uz pomoć krijumčara“, kaže jedan od njih.

Moraju dalje i oni koji su sada u Makedoniji, a njihova sledeća stanica je Srbija. Da li će se uznemirujuće scene iz Grčke i Makedonije ponoviti i u Srbiji ne zavisi od migranata već od države.

„Ako bude pravovremena asistencija, a ne sprečavanje da uđu u zemlju, onda se migracija kanališe i država mora da upravlja njome, ne samo u Preševu, nego celim putem, već i u Subotici“, kaže Radoš Đurović iz Centra za zaštitu tražilaca azila.

U UNHCR- u kažu da su na raspolaganju Vladi Srbije kako bi se za izbeglice obezbedili hrana, voda i medicinska pomoć: „Srbija i Makedonija u ovoj situaciji kojoj su izložene, ne mogu biti prepuštene same sebi, ovo je međunarodni evropski problem, te je neophodno napraviti zajedničku akciju Evropske unije sa evropskim zemljama koje su na putu izbeglicama“, kaže Mirjana Milenkovski.

Nezaobilazno mesto na putu izbeglica postao je i park kod Autobuske stanice u Beogradu. Oni ovde nisu napravili nijedan incident, ali su doživeli da ih policajci pljačkaju, a grupe muškaraca, sa lažnim prslucima Gradskog zelenila, prodaju im telefonske kartice po ceni od 50 evra.

Jedini način da deca koja beže iz ratom zahvaćenih područja, kišnu jesen i hladnu zimu ne provedu pod vedrim nebom jeste izgradnja privremenog prihvatnog centra, što je premijer Srbije nedavno najavio. Međutim, i da lje se ne zna gde i kada će taj centar biti izgrađen.