Gašić o donaciji Novog zaveta: Učićemo iz ovih svetih knjiga

Vesti 21. avg 201513:20 > 13:28
Izvor: Tanjug/Dragan Stanković

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dobili su danas na poklon 4.000 primeraka Novog zaveta i isto toliko Pravoslavnog molitvenika, a ministar odbrane Bratislav Gašić tom prilikom je istakao da je uveren da će donirane knjige, osim u vojnim bibliotekama naći put do srca vojnika.

„Predstavnici Ministarstva odbrane i VS nebrojano puta su pokazali da žele da uče i da ih nije stid kada nešto i ne znaju. Potrudićemo se, učićemo i iz ovih svetih knjiga“, rekao je Gašić na svečanosti u Generalštabu.

On je istakao da su crkva i vojska uvek bili uz svoj narod i kroz vekove delili dobro i zlo.

„Postoji istorijska i tradicionalna veza u stvaranju i izgradnji moderne srpske države i njegoj crkvi, ali ni jedno, ni drugo bez vere ne mogu. Vera u Boga je ono što nas spaja“, istakao je Gašić.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej ocenio je da je danas veliki dan, jer se vojsci koja brani otadžbinu, svetinje i hrišćansku pravoslavnu kulturu daje kodeks Božanskog zakona – Novi zavet, po kojem bi, kako je naveo, svaki vojnik trebalo da živi i postupa.

On je ispričao da kada je služio vojsku u Mostaru, da je tada pročitan propis kojim se strogo zabranjuje vojniku odlazak u crkvu, a da u crkvu u tom gradu nije mogao da uđe ni kao civil, jer je bila zatvorena.

„Ovo je novi, ali očekivani momenat, da se našem vojniku da Novi zavet. To nije ništa novo, mnoge armije sveta su nezamislive bez te knjige“, rekao je patrijarh i dodao da „smo se na ovaj način vratili sebi, našoj kulturi i tradiciji“.

„Želim da ova knjiga dospe u ruke svakog našeg vojnika, da baci pogled, jer tu ima šta da se nauči, da mu postane zaista zakon njegov ličnog života i stava prema svom narodu, državu i onim vrednostima koje ima u sebi naš narod“, rekao je Irinej.

Novi zavet i Pravoslavni molitvenik doniralo je udruženje građana Biblijsko društvo Srbije.