Koliko smo bliži ZSO?

Vesti 20. avg. 201518:30 > 18:31
Podeli:
Izvor: N1

Pregovori Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou nastavljaju se sledeće nedelje u Briselu. U srpskom pregovaračkom timu kažu da na sledeću rundu pregovora idu sa ozbiljnom namerom da se izbore za formiranje Zajednice srpskih opština, što je, kako navode, u interesu i Srba i Albanaca na Kosovu.

Priština poručuje da će dogovor biti postignut samo ako se uvažavaju stavovi Kosova.

Nakon što su u sredu pozvali Beograd i Prištinu da postignu dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, predstavnici Srba sa Kosova sastali su se u Beogradu sa članovima pregovaračkog tima. Kažu da formiranje Zajednice nije upereno ni protiv koga, već treba da bude faktor stabilnosti i približavanja zajednica na Kosovu.

„Što pre formirati Zajednicu srpskih opština je interes svih građana koji žive dole. Samo kroz ZSO Srbi će moći da bolje žive i bolje funkcionišu na teritoriji Kosova“, kaže Bratislav Nikolić, predsednik opštine Štrpce.

Iako se kao glavne tačke sporenja u vezi sa Zajednicom pominju način finansiranja i nadležnosti, u pregovaračkom timu Beograda ne žele da iznose detalje.

„Mogu da vam kažem da smo mi, kada je reč o Zajednici srpskih opština, usaglasili veliki deo stvari i da ostaju dve, ili tri, takođe relativno važne stvari, koje još ostaju da se usaglase, ali mislim da smo na putu da se oko toga dogovorimo“, kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Upitan koje su to stvari, kaže: „Ne bih ulazio u detalje, prosto u prirodi pregovora je da se to ostavi otvoreno, za sada“.

Sa druge strane, iz prištinske delegacije poručuju da za formiranje Zajednice nisu vezani nikakvi vremenski rokovi i da ih ne interesuje stav Beograda.

„Od početka je jasan stav Vlade Kosova da Zajednica bude u potpunom skladu sa Ustavom Republike Kosovo i zakonima Kosova, onako kako se kaže u Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa. Zbog toga Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja“, kaže Edita Tahiri, ministarka za dijalog sa Srbijom.

Osim o Zajednici, delegacije treba da usaglase stavove i o telekomunikacijama, energetici i Parku mira na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Od postizanja dogovora o svim otvorenim pitanjima, odnosno od dalje normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, zavise i dalje evropske integracije Srbije, ali i Kosova. Naime, Srbija bi, ukoliko bude postignurt dogovor, do kraja ove godine mogla da otvori prva pregovaračka poglavlja sa Unijom, dok se Kosovo nada potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Više o tome u prilogu Đorđa Naksovića: