Kako iznajmiti državnu nekretninu?

Vesti 18. avg. 201517:47 > 19:04
Podeli:
Izvor: N1 info

Po kojim kriterijumima se državne vile i stanovi daju u zakup i kako se uopšte može saznati da li neki od objekata predviđeni za izdavanje?

Korišćenje, upravljanje i održavanje nepokretnosti u vlasništvu Srbije, namenjene za smeštaj stranih diplomatsko konzularnih predstavništava, diplomatskih i drugih stranih predstavnika u Srbiji – iako je ovo zvanično delatnost Diposa strane diplomate iznajmljuju samo 16 odsto imovine kojima ovo preduzeće raspolaže.

Najviše – 58 odsto izdato je pravnim i fizičkim licima, Dipos koristi četiri odsto dok je prazno 12 odsto nekretnina. Međutim, na osnovu čega su one izdate nije poznato.

Iako se formalno svi mogu javiti, pitanje je za šta bi se javili. Na sajtu Diposa osim adrese i kontakta nema nijedne informacije o tome koje su nekretnine prazne ili poziva zainteresovanima da iznajme imovinu u vlasništvu države.

Ni bivši član upravnog odbora DIPOS-a Borko Stefanović, koji je na tom mestu bio ispred Ministarstva inostranih poslova, nema odgovor na pitanje kako zainteresovani dobiju informacije koje su nekretnine raspoložive. “Ja ne znam kako je to funkcionisalo ni onda i sada zato što je u tome uvek suvereno odlučivao direktor”.

Na pitanje zašto je onda, kao član UO, pristajao na to, Stefanović odgovraa: “Direktor je taj koji dođe na UO i kaže, što je normalno. Ne mogu članovi UO da zaključuju ugovore nego je direktor taj koji dođe i kaže imamo zakupca koji je zainteresovan, napravili smo nacrt ugovora, evo pogledajte nacrt ugovora. naravno da je najvažnija bila cena i rok plaćanja i uslovi koji su postojali i to je ono čime se UO bavio”.

Na problem da davanje u zakup nekretnina u državnoj svojini bez postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda ukazao je u svom izveštaju i državni revizor. On navodi i da odgovorno lice Diposa nije dalo objašnjenje kako potencijalni zakupci dolaze do informacija o nepokretnostima koje žele da iznajme.