Vulin o ćirilici: Reakcija EU važnija od reagovanja Zagreba

Vesti 18. avg 201511:48 > 12:10
Tanjug/ Sava Radovanović

Od reagovanja hrvatske vlade na zabranu ćiriličnog pisma u Vukovaru važnije je da li će i kako reagovati Evropska unija, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

Ako EU može svojoj članici da dozvoli da zabrani upotrebu pisma jednom narodu, da zabrani sećanje na Srbe kojih u Hrvatskoj više nema, ili ih ima veoma malo, ako može tako nešto da dozvoli, pitanje je kakve su to onda njene vrednosti, rekao je Vulin.

„Da li smo mi onda zreli za EU, ako EU ne može da odreaguje na čist, jasan primer rasizma“, zapitao se ministar rada.

On je na otvaranju Sajma zapošljavanja u Požarevcu rekao novinarima da „nažalost nije iznenađen“ odlukom vukovarskog Gradskog veća da „protera“ ćirilično pismo sa gradskih ustanova, trgova i ulica.

„Pre godinu dana, pre dve godine, kada je počelo sa razbijanjem ćiriličnih tabli u Vukovaru i kada je najjednostavnija i potpuno civilizacijska mogućnost da pišete i čitate na svom jeziku u Republici Hrvatskoj dignuta na nivo građanskog sukoba, ja sam rekao da onaj ko razbija ćirilične table jednog naroda, razbijao bi i glave dece tog naroda, samo da može. I samo da sme“, istakao je Vulin.

On je zamolio nadležne u EU da se zamisle i postave sebi jednostavno pitanje – šta bi uradili i kako bi reagovali, koliko bi im vremena trebalo da izađu sa jasnom reakcijom i jasnim saopštenjem da je ovo urađeno za bilo koji drugi narod u Evropi, bilo koju boju kože ili religiju.

„Da li neko može da zamisli, da recimo, u Belgiji neko zabrani upotrebu nemačkog jezika. Ili da neko u Belgiji zabrani upotrebu francuskog jezika, ili da u Italiji zabrane nemački jezik“, rekao je Vulin.

On je dodao da je posle zabrane ćiričnog pisma, ostalo da se zabrani samo još Srpska pravoslavna crkva.

„I onda zaista Srba više neće biti ni u sećanju. Spomenici se već ruše, kao što znate, u Novoj Gradiškoj je pre nekoliko dana srušen spomenik koji je trebalo da bude sećanje na pobijene u poslednjem ratu“, istakao je Vulin.

On je zamolio hrvatsku vladu da reaguje i da, kako je naglasio, raspusti Veće koje se proslavilo pevanjem ustaških pesama i koje je zabranilo upotrebu ćiriličnog pisma, i da reaguju „onako kako bi svako civilizovan“ reagovao na tu pojavu rasizma.