Đurić: Ivanović bi 26. avgusta trebalo da se nađe na slobodi

Vesti 18. avg. 201508:42 > 13:10
Podeli:
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je da lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću bude pružena prilika da na način jednak svima bude tretiran pred zakonom i dodao da bi 26. avgusta Ivanović trebalo da se nađe na slobodi.

Đurić, koji je juče razgovarao sa šefom Unmika Faridom Zarifom, rekao je da bi Ivanović po svim pravilima i ljudskog i političkog i pravnog delovanja trebalo da se nađe na slobodi, ukoliko sud, koji je nadležan da o tome odlučuje, ne odluči drugačije.

„Iskreno očekujemo da će biti doneta odluka u skladu sa zakonom, pravom i pravdom“, rekao je Đurić za RTS i zatražio da Ivanović bude pušten.

„Ukazali smo na krajnje nehuman tretman Olivera Ivanovića“, preneo je Đurić, podsetivši da čak ni Ivanovićevoj porodici nije dozvoljeno da ga posećuje u bolnici i da čak ni svešteniku, ni lekarima iz Beograda nije dozvoljeno da ga obiđu, da pomognu u njegovom lečenju.

Đurić je naglasio da to nije u skladu sa standardima 21. veka i da Ivanovićevo zadržavanje nije osnovano, jer su svi svedoci saslušani i nema nijednog elementa koji ukazuje na njegovu odgovornost.

Svi koji dobro poznaju situaciju na Kosovu i Metohiji, u Kosovskoj Mitrovici u prethodnih 15 godina, dobro znaju da je Ivanović, što se tiče njegove politike, bezmalo kosovski Gandi i da nikada ni delima, ni rečima, nije zagovarao ili sprovodio nasilnu politiku, istakao je Đurić.

Đurić je ukazao na potpuni apsurd da je, sa jedne strane, Ivanović u zatvoru, pod pritiscima, a da su, sa druge strane, na slobodi ratni zločinci, oni koji su ubijali i organizovali najmonstruozniju kampanju progona i proterali 250.000 ljudi i da niko od njih nije pravosnažno osuđen.

„Postavljamo pitanje gde je tu pravo, gde je tu pravda i tražimo da Oliveru Ivanoviću bude pružena prilika da na način jednak svima bude tretiran pred zakonom“, naglasio je Đurić.

GI SDP: Skoro svi svedoci govorili u prilog odbrani Ivanovića

Građanska inicijativa SDP konstatovala je danas da, iako nijedan od 47 svedoka tužilaštva do sada nije potkrepio navode optužnice, kao i da su skoro svi govorili u prilog odbrani lidera te stranke Olivera Ivanovića, to nije bilo dovoljno da tužilac odustane od optužnice, niti da mu ukine pritvor.

Komentarišući odgovore šefa misije Euleksa na Kosovu Gabrijela Meučija na zahtev SDP da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode, u kojima se navodi da odluke donose nezavisne sudije, ta stranka pita da li su sudije nezavisne i od političkog uticaja unutar samog Euleksa, „jer kako drugo objasniti činjenicu da ste vi još pre nekoliko meseci vizionarski predvideli trajanje pritvora Ivanoviću“.

Kako objasniti činjenicu „da srpski narod na Kosovu i Metohiji više od decenije čeka da na optuženičkoj klupi vidi ubice dece iz Goraždevca, one koji su ubili žeteoce u Starom Gracku ili organizovali pogrom 17. marta 2004. godine i mnogih drugih zločina, upitala je SDP u saopštenju.

Napominjujući da nikada nisu vršili politički uticaj na pravosudne funkcije, u SDP kažu da se ne može „očekivati da će ćutati na ugrožavanje ljudskih prava Ivanovića, ali i bilo koga drugog“.

Oni su demanovali navode šefa Euleksa na Kosovu da se u toj misiji trude da nema kašnjenja u sudskom procesu, navodeći da će Euleksovo veće od 1. juna do 10. septembra imati pauzu 65 dana.

„Kažete da se vodite načelom da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Vođeni dosadašnjim iskustvom, da niko od svedoka optužbe, nije optužio gospodina Ivanovića, kako ćete Oliverovom trogodišnjem sinu Bogdanu objasniti da ste ga odvojili od oca 19 meseci bez razloga“, navodi se u saopštenju GI SDP.

Neprihvatljiv prijem Kosova u Interpol

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude primljeno u Interpol.

„Loše je uzimati u razmatranje da bi Kosovo, nezavisno od Srbije, moglo da postane član Interpola“, rekao je Đurić.

On je kazao da je neprihvatljivo da Kosovo postane član Interpola s obzirom na to da se neki političari sa Kosova nalaze na Interpolovim poternicama.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je, pre nekoliko dana za kosovske medije, da je Vlada Kosova podnela zahtev za punopravno članstvo u Interpolu i da očekuje da pozitivan odgovor.

Kancelarija za odnose sa javnošću Interpola saopštila je tada da će formalni zahtev biti razmatran na 84. Skupštini Interpola koja će biti održana u Ruandi od 2. do 5. novembra ove godine.

Članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama ili Evropskoj uniji, nije uslov za učlanjenje u Interpol.