SNS menja zakon zbog lokalnih izbora?

Vesti 15. avg 201521:04 > 21:07
N1

Vlast u Srbiji namerava da vrati neposredan izbor gradonačelnika, kao i da tim izmenama zakona stvori osnov za raspisivanje prevremenih izbora.

Za raspisivanje i održavanje lokalnih izbora krajem godine, a što je jedna od namera vladajuće SNS, trenutno nema nijednog pravnog osnova. Kako bi se izbegle optužbe da je izlazak na birališta u decembru praktično nezakonit, vlast planira da rešenje nađe u izmeni izbornih zakona, odnosno Zakona o lokalnoj samoupravi.

„Trenutno nema nijednog pravnog osnova za raspisivanje izbora. Da bi se uvela prinudna uprava takođe moraju da postoje određeni uslovi, ali i da to sve potpiše resorna ministarka Kori Udovički. Otuda se ide na varijantu izmene zakona koji treba da omogući prevremene izbore na legalan način“, kaže izvor Blica iz Vlade.

Ideja je da se tokom jeseni nađu nova zakonska rešenja, a jedno od njih je neposredan izbor gradonačelnika jer Ustav daje tu mogućnost.

Nije uobičajeno

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže za “Blic” da izmena zakona nije nužno uvod u izbore, ali može da posluži kao osnov.

„Pravilo je da se izborni zakon ne menja u drugoj polovini mandata. Nije dobro da se menjaju pravila igre kada se bliže izbori jer ostale stranke treba da imaju vremena da se organizuju, ali i administracija. I mi građani na vreme treba da znamo da neke stvari neće biti iste kao što su bile“, kaže Klačar.