Sastanak Trilateralne komisije iza zatvorenih vrata

Vesti 01. nov 201412:01 > 12:08
Podeli:
Izvor: N1

Sastanak evropskog ogranka Trilateralne komisije, koju često nazivaju "svetska vlada u senci", počeo je danas Beogradu obraćanjem predsednika za Evropu i bivšeg šefa Evropske centralne banke Žan-Kloda Trišea i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Triše, koji je otvorio zasedanje, rekao je da će članovi svetske ekonomske i političke elite koji borave u Beogradu razgovarati o evropskim problemima, perspektivi evropskih integracija i zapadnog Balkana, aktuelnoj situaciji u Rusiji i Ukrajini, kao i o izazovima u Evropi.

On je rekao da je Triletaralna komisija pažljivo i redovno pratila dešavanja na zapadnom Balkanu, kao i da su brojni članovi igrali važne uloge u tragičnim vremenima iza nas.

„Hajde da se podsetimo Ričarda Holbruka u Dejtonu pre 20 godina i Volfganga Išingera, koji su obojica pomogli u kosovskom mirovnom procesu“, rekao je Triše.

Vučić: Želimo da razvijemo dobar poslovni ambijent

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće ući u Evropsku uniju kao „siromašan rođak kojeg se svi stide“, već kao zemlja koja ima dobar i razvijen poslovni ambijent.

Izvor : Tanjug/Tanja Valič

On je istakao da je Srbija započela reforme koje će joj omogućiti da krene ka boljoj budućnosti i iskoristi sve propuštene šanse iz prethodnih godina.

„Nećemo da budemo siromašni rođak koji traži milostinju i kojeg se svi stide, stvorićemo dobro okruženje, pravu tržišnu ekonomiju kako bi privukli investitore koji će u našoj zemlji moći da zarade, ali i da ostvare punu pravnu sigurnost“, rekao je Vučić.

On je ocenio Srbija trenutno ima dobre odnose sa svima u regionu, kakvi nisu bili dugi niz godina i pozvao prisutne regionalne lidere da zajedno krenu da realizuju projekte za koje će konkurisati kod EU.

„Nastaviću da razgovaram sa svima, bez lažnih obećanja i očekujem da ćemo da konkretizujemo zajedničke projekte za bolju budućnost“, rekao je premijer.

Region pati od previše istorije

Predsednik srpske nacionalne grupe trilateralne komisije Jovan Kovačić izjavio je danas da region pati od previše istorije, a premalo razumevanja i da bi trebalo sve učiniti da se to nasleđe promeni za buduće generacije.

Kako je naveo, incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija posle kojeg je „usledio zemljotres“ podsetio je na nestabilnost u regionu i dodao da je sada pravo vreme da se razgovara o poboljšanju odnosa imajući u vidu da je Evropska komisija objavila izveštaje o pristupanju EU.

Sastanaci Trilateralne komisije održavaju se iza zatvorenih vrata.

Jake mere obezbeđenja

Skup Trilateralne komisije u Beogradu zatvoren je za medije a koliko su mere obezbeđenja jake govori i činjenica da policije legitimiše sve koje se nađu u okolini Crowne Plaza hotela, pa čak i ekipu novinara televizije N1 koja je imala vidljive novinarske legitimacije.

U jednom momentu ispred hotela okupila se grupa od šestoro ljudi koji su nosili antiglobalističke transparente i nameravali da održe protest ali ih je policija vrlo brzo legitimisala.