Ljajić: Tražićemo hitno puštanje Mrkšića

Vesti 15. avg. 201514:10 > 16:49
Podeli:
Izvor: ICTY

Potpredsednik Vlade Srbije vlade i šef Nacionalnog tima za saradnju s Haškim tribunalom (ICTY) Rasim Ljajić najavio je u subotu da će u ponedeljak zatražiti hitno puštanje na privremenu slobodu i lečenje Mileta Mrkšića, koji u Portugalu izdražava kaznu za ratne zločine na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.

„On je ozbiljno bolestan i u ponedeljak ću tražiti da se iz humanitarnih razloga hitno pusti na lečenje u Srbiju“, izjavio je Ljajić nakon razgovora s Mrkšićevom suprugom i ambasadorom Srbije u Portugalu.

Mile Mrkšić je od 2012. godine u zatvoru u Lisabonu po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji koji ga je osudio na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, okrutnog postupanja i ubivstva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčari u studenom 1991. godine.

Mrkšićeva kći Marija ranije je u pismu medijima navela da je nezin otac u zatvorskoj bolnici zbog astme i fizičke iscrpljenosti, da su lekara pretragama otkrili da boluje i od karcinoma pluća, te da je njegovo „stanje kritično i svakog trena može umreti“.

U pismu je navela i da je od srpskih vlasti i ICTY-a zatražila njegovo privremeno puštanje na lečenje u Srbiju iz humanitarnih razloga, ali da još nije dobila odgovor.

Mrkšić je na optužnici ICTY-a zbog zločina na Ovčari bio zajedno s oficirima bivše JNA Veselinom Šljivančaninom i Miroslavom Radićem, a veće Haškog tribunala osudilo ga je na 20 godina zatvora, Šljivančanina na pet godina, dok je trećeoptuženi Radić oslobođen krivice.