Ukinuto rešenje o produženju pritvora Oliveru Ivanoviću

Vesti 15. avg. 201511:09 > 12:21
Podeli:
Izvor: TANJUG/Boki

Apelacioni sud Kosova ukinuo je rešenje o produženju pritvora Oliveru Ivanoviću do 6. oktobra, pa će sudsko veće ponovo morati da odlučuje o produženju pritvora ili njegovom puštanju na slobodu. Ivanović ostaje u zatvoru. Advokat: veoma čudna odluka.

„Rešenjem Apelacionog suda na snagu je vraćeno rešenje kojim je Ivanoviću 26. juna pritvor produžen do 26. avgusta. To je jedino što je Apelacioni sud prihvatio iz naše žalbe na rešenje o produženju pritvora“, rekao je Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić.

On je dodao da je očigledno da sud nije razmatrao delove žalbe koji su se odnosili na zahtev da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode.

Vlajić je naveo da rešenje Apelacionog suda znači da će sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici do 26. avgusta morati da ponovo odlučuje o produženju pritvora ili puštanju na slobodu Ivanovića, koji deveti dan štrajkuje glađu zbog produženja pritvora.

Vlajić je ocenio da je „žalba odbijena, ali da je odluka veoma čudna“.

„Žalba je odbijena i to znači da pritvor nije ukinut, ali je ukinuto poslednje rešenje o određivanju tj. produženju pritvora do 6. oktobra, vraćeno je na snagu prvobitno rešenje gde mu pritvor traje do 26. avgusta, to znači da će sud najkasnije do tog dana ponovo rešavati o pritvoru i odlučiti“, rekao je Vlajić.

Prema njegovim rečima, „obrazloženja suda o produžetku pritvora Oliveru Ivanoviću su izgubila svaki smisao, jer posle saslušanih 47 svedoka od kojih niko nije rekao da je iko na njih vršio uticaj ili pritisak, verovati da će neko da utiče na preostalih 10 je nelogično“.

Ivanović nastavio štrajk glađu, nije životno ugrožen

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović nije životno ugrožen, ali je nastavio i deveti dan da štrajkuje glađu što otežava njegovo lečenje, saopštili su lekari Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je u petak uveče doveden iz zatvora u Kosovskoj Mitrovici, gde je osam dana štrajkovao glađu zahtevajući da mu se omogući odbrana sa slobode, na interno odeljenje bolnice u ovom gradu.

Dr Milan Jakovljević izjavio je na konferenciji za novinare da Ivanović u ovom trenutku nije životno ugrožen, ali da mu je zdrastveno stanje narušeno, najavivši da će biti podvrgnut dodatnim medicinskim pretragama.

Jakovljević je naglasio da je najveći problem što Ivanović i dalje ne uzima hranu, a takav potez utiče na metabolizam svih ćelija u organizmu i na najvažnije vitalne organe.

„“Odbija da primi infuziju ubeđivali smo da to ne radi u toku dana biće mu uključen fiziološki rastvor, uradićemo rehidrataciju što je osnovno, jer kada su u pitanju ovakve situacije, organizam teže podnosi gubitak vode nego hrane”“, objasnio je Jakovljević.

Mi ga ubeđujemo da prekine štrajk glađu što bi olakšalo dalje lečenje, kazao je Jakovljević, istakavši da će svakodnevno izveštavati i Euleks i sredstva informisanja o zdravstvenom stanju Olivera Ivanovića.

Ivanović je iz poluintezivne nege internog odeljenja prebačen u apartman radi adekvatnih uslova lečenja, dodao je Jakovljević koji je predsednik konzilujuma lekara koji se brine o Ivanovićevom zdravlju.

Posete Ivanoviću nisu moguće, a obezbeđuju ga, pored zatvorskih čuvara i pripadnici specijalne jedinice policije.

Ivanović je štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici započeo 7. avgusta sa zahtevom da mu se omogući odbrana sa slobode u procesu koji se vodi protiv njega pred međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u ovom gradu.