Određen pritvor osumnjičenom za grafite protiv Pajtića

Vesti 14. avg 201513:25 > 21:41
FoNet/Božidar Petrović

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u petak uveče da je određen pritvor osumnjičenom I.G. za pisanje grafita "Smrt Pajtiću" u Novom Sadu.

Stefanović je za RTS istakao da postoje neposredni dokazi o njegovoj krivici, da je veštačenje završeno kao i da policija ima njegove razgovore sa štamparijom u kojoj je naručio da se izrade šabloni s natpisom „Smrt Pajtiću“.

Prema rečima ministra, osumnjičenom je ponuđeno da odgovara na pitanja na poligrafu, ali je njegov advokat to odbio.

U novčaniku osumnjičenog pronajdena je i manja količina droge, dodao je ministar i naveo da će i za to biti posebno terećen.

Ranije danas na konferenciji za novinare, ministar Stefanović je kazao da je policija identifikovala osobu koja se sumnjiči da je u Novom Sadu pisala preteće grafite „Smrt Pajtiću“, upućene lideru Demokratske stranke Bojanu Pajtiću.

Stefanović je kazao da je reč o osobi I. G. (37) koja je, po sopstvenom priznanju, član Demokratske stranke od 1997. godine, rekao je Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

To delo je, dodao je, kvalifikovano kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

I.G. je zaposlen u preduzeću „Vojvodina vode“.

„Razgovarano je sa njim u smislu obavljanja pretresa, obavljen je pretres u njegovom stanu, a onda je tražena naredba za privođenje. U tom razgovoru je sam rekao da je član DS od 1997. godine“, rekao je Stefanović i napomenuo da je u ovom trenutku dat nalog za njegovo privođenje.

Prema njegovim rečima, traga se za osobom koja je bila zadužena za izradu šablona tog grafita.

Ministar unutrašnjih poslova je napomenuo da policija neće dozvoliti da se bilo kome u Srbiji preti i da bilo ko smatra da može da bude van zakona.

“Radićemo temeljno na rasvetljavanju ovog slučaja“, rekao je Stefanović i dodao da će odgovarati svi koji su učestvovali u tom procesu i da je uveren da će do kraja dana biti privedena i osoba koja je radila na šablonima grafita i da će biti saslušana.

Pajtić: Ove tvrdnje zvuče neverovatno

Bojan Pajtić kaže da mu tvrdnje ministra policije Nebojše Stefanovića da je grafite protiv njega pisao član DS-a zvuče neverovatno i da će biti proverene.

„To što je član Demokratske stranke ne znači da radi nešto za ili protiv DS-a. Može svako da se učlani u koju god hoće stranku, to ga ne oslobađa nikakve odgovornosti, upravo suprotno“, rekao je Pajtić novinarima na konferenciji u sedištu stranke.

Lider DS je ponovio da će proveriti da li je taj navod tačan.