Đurić: Pokrenućemo "slučaj Ivanović" kod zvaničnika EU

Vesti 14. avg 201513:07 > 13:09
Tanjug/Marko Đoković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da će državni vrh kod najviših zvaničnika Evropske unije pokrenuti "slučaj Ivanović", javila je TV Most.

Dok je Oliver Ivanović iza rešetaka možemo reći i da je sloboda za Srbe na Kosovu i Metohiji iza rešetaka, rekao je Đurić koji je danas posetio porodicu Olivera Ivanovića. On se danas u Kosovskoj Mitrovici uprkos, zabrani ulaska na Kosovo sastao i sa Ivanovićevim timom za odbranu.

Kako je istakao, Oliver Ivanović je kriv zato što nije pristao da njegov grad bude etnički očišćen i zato što nije pristao na to da mržnja i međusobni obračuni budu jedini jezik na Kosovu i Metohiji.

„Državni vrh Srbije i predsednik Vlade Srbije pokrenuće u narednom periodu i sa najvišim zvaničnicima međunarodne zajednice, posebno Evropske unije, slučaj Ivanović, koji je i inače svakodnevno tema razgovora i predsednika Vlade i drugih najvišim predstavnika sa ljudima koji su odgovorni i donose odluke u međunarodnoj zajednici“, rekao je Đurić.

On je izrazio uverenje da bi narednih dana međunarodna zajednica trebalo da pruži vidljiviju podršku Oliveru Ivanoviću.

„Nezvanično sam od predstavnika međunarodnih organizacija i institucija čuo nezadovoljstvo načinom na koji je Oliver Ivanović tretiran i činjenicom da mu je bez osnova produžen pritvor i uveren sam da, ako budemo istrajali u našoj borbi rezultat mora da bude dobar“, istakao je Đurić.

On je naglasio da „oni koji odlučuju o tome moraju da znaju da nastupa kritično vreme“ jer Ivanović već osam dana štrajkuje gladju.

 „Odgovornost za njegovo zdravlje sada leži na njima“, poručio je Đurić i dodao da država Srbija daje garancije za Ivanovića.

 Euleks: Bolničko lečenje u skladu sa sudskom odlukom

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon nije mogla danas da potvrdi da li će Oliveru Ivanoviću, kome je zdravstveno stanje pogoršano nakon osam dana štrajka glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, biti dozvoljeno bolničko lečenje.

„Bolničko lečenje biće omogućeno u skladu sa sudskom odlukom, nakon detaljnog medicinskog pregleda okrivljenog i uz blisku saradnju sa kosovskim institucijama“, istakla je Solomon u izjavi Tanjugu.

Ona je demantovala navode da je lider Građanske inicijative SDP politički zatvorenik i istakla da je sama sugestija da je to možda slučaj potpuno lažna i nepotkrepljena. „Sudije Euleksa ne prave nikakvu razliku po etničkom ili političkom osnovu kada se radi o sprovođenju vladavine prava“, rekla je ona i dodala da odluke donose nezavisne sudije koje nisu ni pod čijim uticajem.

Povodom zahteva da se Ivanović brani sa slobode i zabrinutosti zbog produženja pritvora koje su iskazali državni zvaničnici Srbije, Solomom je istakla da sudije odluke donose na osnovu zakonskih argumenata, činjenica i dokaza, a ako neka stranka nije zadovoljna odlukom sudije ili sudskog veća, kosovskim Zakonikom o krivičnom postupku predviđeni su pravni lekovi. „Oni su i dalje na raspolaganju Ivanoviću, a njegovu žalbu trenutno razmatra odgovarajuća instanca (Apelacioni sud)“.