Završno uvežbavanje Garde za paradu u Pekingu

Vesti 14. avg 201511:54 > 11:58
Tanjug/Srđan Ilić

Garda Vojske Srbije ušla je u završnu fazu priprema za paradu u Pekingu, koja će se održati 3. septembra, povodom 70 godina pobede nad fašizmom i pobede Kine u oslobodilačkom ratu protiv Japana.

U kasarni Garde novinari su danas prisustvovali završnom uvežbavanju ešalona od 75 pripadnika te jedinice, koji će u narednih nekoliko dana da krenu za Peking, gde će imati završne pripreme pred paradu.

U Peking putuje 81 pripadnik Vojske Srbije, a vođa delegacije potpukovnik Vladimir Vukajlović izjavio je da će parada u Pekingu, posle one održane u maju u Moskvi, gde je jedinica takođe učestvovala, biti novo iskustvo za gardiste, jer će strojevi korak biti „u blažem i sporijem ritmu“.

Komandant ešalona major Marko Marjanović ocenio je da je ta formacija vrlo dobro uvežbana i Garda nema čega da se stidi na paradi u Kini, jer će zemlju i vojsku predastaviti u najboljem svetlu.

Marjanović je objasnio da je strojevi korak Vojske Srbije, kojim će ešalon gaziti, različit od većine onih koje koriste strane vojske, i po tome je specifičan, jer je malo komplikovaniji za izvođenje.

Tanjug/Srđan Ilić
Tanjug/Srđan Ilić
Tanjug/Srđan Ilić
Tanjug/Srđan Ilić
Tanjug/Srđan Ilić
Tanjug/Srđan Ilić

Prema rečima razvodnika Bojana Marića, pripreme, koje su bile svakodnevne, prošle su bez problema i gardisti su uspeli da postignu taj malo brži strojevi korak kojim će se gaziti na paradi u Pekingu.

Na paradi, pored kineske i srpske, učestvuju i vojske Rusije, Pakistana, Meksika, Kube, Tadžikistana, Kazahstana, Belorusije, Mongolije, Egipta, Laosa, Kambodže, Kirgistana i Vanatua.

Zanimljivo je da pripadnici Garde na paradi u Pekingu neće nositi svoje poluautomatske puške, nego kineske, koje su slične našima.

U ešalonu gardista neće biti žena, jer one, zbog razlike u visini, ne bi mogle u potpunosti ispratiti zahtevani strojevi korak