Milisavljević: Tražim da se ispitaju donacije u zdravstvu

Vesti 14. avg 201509:00 > 09:08
N1

Zdravstvo je trebalo da bude izuzeto iz Zakona o zapošljavanju u javnom sektoru i Zakona o javnim nabavkama, kaže profesor dr Dušan Milisavljević, načelnik hirurškog odeljenja ORL klinike Kliničkog centra Niš i poslanik Demokratske stranke. U zdravstvo se slilo dosta donacija, ali ih ja ne vidim u radu s pacijentima, dodaje on.

Govoreći o KC Niš kaže da je to danas drugi po veličini klinički centar, kojem gravitira ceo jug Srbije, i da se brojne operacije koje su se nekad radile samo u Beogradu sada rade i u Nišu.

KC Niš ima više od 3.400 zaposlenih, i svaki dan se čuje da se neko zaposlio, kaže on. Najvažnije je da politika izađe iz sektora zdravstva, to sam govorio i ranije, ali to nisu želeli da čuju ni moji ni ovi, kaže Milisavljević. On dodaje da je najvažnija transparentnost konkursa.

Situacija u sektoru zdravstva je loša, imamo manjak lekara u zdravstvenim ustanovama, a višak lekara na birou, navodi on.

On podseća da je izglasan zakon koji zabranjuje se zapošljavanje u javnom sektoru, i prema njegovom mišljenju zdravstvo je trebalo da bude izuzeto iz tog zakona. Takođe, i Zakon o javnim nabavkama pokazao se kao loš za zdravstvo što se videlo na nekim tenderima, navodi on.

„Ne možemo da radimo bez instrumenata i ne možemo da lečimo ljude bez lekova“, dodaje.

On podseća da je bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović tražila da se iz Zakona o javnim nabavka izuzme zdravstvo, i dodaje da je i aktuelni ministar Zlatibor Lončar komentarisao da nije zadovoljan efektima koje je taj zakon doneo.

Govoreći o stanju u zdravstvu, kaže da je ono posledica nedomaćinske politike u poslednjih 30 godina. Malo koja je repuiblička Vlada je ostavila iza sebe izgrađenu bolnicu, dodaje.

U zdravstvo se slilo dosta novca od donacija, ali stanje je i dalje prilično loše, kaže Milisavljević. „Tražio sam da se ispitaju  donacije od 2000. do 2012“,  rekao je on dodajući da je Evropa dala puno para, da su SAD dale mnogo donacija. Želim da znam gde je taj novac, da li je završio u nekim privatnim klinikama, ja ne vidim taj novac u radu sa pacijentima, kaže on.

Kao primer navodi da se u Srbiji prave liste čekanja za zračnu terapiju kod pacijenata kod kojih nema čekanja.

Pozitivno je, kako je ocenio, što će do kraja godine Niš dobiti dva aparata za zračnu terapiju. Država mora da bude odgovornija, jer su u pitanju najteži pacijenti.

Celo gostovanje pogledajte u videu ispod: