Lider SDU na policijskom razgovoru zbog tvita

Vesti 31. okt. 201418:15 > 18:16
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP/Richard Drew

Socijaldemokratska unija saopštila je da je njen potpredsednik Luka Božović, zbog aktivnosti na društvenim mrežama, pozvan da se javi u policijsku stanicu na informativni razgovor.

„Posebno zabrinjava slučaj da su prethodnih dana, iz istog razloga, na informativni razgovor pozivani i članovi njegove najbliže porodice, koji sa konkretnim slučajem nisu imali nikakve veze. Ovo, inače, nije prvi, a verovatno ni poslednji, slučaj pritiska na korisnike i korisnice društvenih mreža u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Socijaldemokratska ukazala je da je do navodnog incidenta došlo posle, kako se ocenjuje, zlonamernog izveštavanja medija o događajima na utakmici između Srbije i Albanije, kada je Božović u jednom od svojih komentara na Twitteru, parafrazirajući ratnu reporterku RTS-a, koja je tražila da se u njeno ime ispali jedan metak na Sarajevo, uporedio današnje tabloide sa državnim medijima iz devedesetih godina, napisavši: „Opalite jedan metak i za urednika Blica/Kurira/Informera”.

Slobodnom interpretacijom nekih tabloida, taj komentar protumačen je kao poziv na ubistvo urednika Kurira, Informera i Blica.

„Ocigledno je da Aleksandar Vučić, nakon uspešnog gušenja slobodnih politickih sadržaja na elektronskim medijima i stavljanja pod kontrolu gotovo svih štampanih medija, pokušava da zastraši i korisnike društvenih mreza – kao jedinog izvora nezavisnih informacija. Sloboda govora u Srbiji je svakim danom sve ugroženija“, navedeno je u saopštenju SDU.

Socijaldemokratska unija smatra da se „iza pokušaja kontrole nad svim informacijama koje bi mogle izaći u javnost krije panični strah SNS-a od objektivne javne analize katastrofalnih rezultata Vučićeve vlade“.