Liht o Vučićevoj ideji: Preuranjeno, region nezreo

Vesti 11. avg. 201516:53 > 16:54
Podeli:
Izvor: N1

Inicijativu premijera Aleksandra Vučiha o zajedničkom danu sećanja na sve žrtve ratnih sukoba u regionu predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra dobrom, ali ocenjuje da region još "nije zreo" za nju.

„Reakcije koje su došle sa raznih strana iz Hrvatske, s Kosova, pretpostavljam da će biti slične i iz Bosne i Hercegovine, ukazuju da je, na žalost, inicijativa preuranjena, odnosno da mi u regionalnim odnosima nismo još uvek stigli do trenutka kada bi ta inicijativa mogla da bude prihvaćena od svih,“ rekla je ona.

Sonja Liht ne smatra je inicijativa odbačena zbog odnosa prema Srbiji ili premijeru Vučiću: „Mislim da još region za takvu inicijativu nije sazreo i da čak iako pojedini političari misle da bi to bilo dobro nisu sigurni da je to prihvatljivo za njihovo izborno telo. Na žalost, sve ono što smo doživljavali u poslednje vreme, kada su bile ove dve godišnjice, Srebrenice i Oluje, ukazalo je na to da je izborno telo još vrlo spremno da prihvati jedan proces da tako kažem ‘uzvitlavanja’ emocija“.

To često, kako je objasnila, dolazi od samih elita, ali elite to čine zato što misle da će to naići na pozitivan odziv među njihovim glasačima i obrnuto.

„Dakle, još imamo jednu situaciju u kojoj, na žalost, potreba za istinskim prevazilaženjem prošlosti, za istinskim dugoročnim pomirenjem nije dovoljno ni prihvaćena, ni osmišljena. I zato mislim da je ova inicijativa preuranjena“, objasnila je Liht.

Kada je reč o aktuelnoj situaciji u regionu sa aspekta stabilnosti, Liht kaže da je u poslednje vreme bilo dosta turbulencija izazvanih pomenutim godišnjicama, a region je još jednom pokazao da nije zreo da krene u susret procesu poput onog koji su započele Nemačka i Francuska 1945.