EU ne gradi centar za migrante u Srbiji

Vesti 11. avg 201515:25 > 18:17
Ilustracija, printscreen

Izgradnja masovnih centara nije planirana ni u Srbiji, niti bilo gde drugde, izjavio je portparol predstavništva Evropske komisije u Austriji Hajnc Miko.

Prema njegovim rečima, finansijska podrška iz sredstava EU – za rešavanje „najhitnijih humanitarnih potreba“, je moguća. Ali, o tome za šta joj je konkretno potrebna podrška, srpska vlada mora najpre da obavesti Evropsku komisiju, izjavio je on za bečki list „Prese“.

Međutim, kako je istakao, nije planirana izgradnja masovnog centra „ni u Srbiji ni u nekoj drugoj zemlji regiona“.

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost Momir Stojanović je izjavio da bi u Srbiji uskoro mogao da nikne centar za 400.000 azilanata, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da gradnja takvog centra niti je u planu, niti je moguća. 

„Kako EU nema rešenje za veliki problem sa migrantima, jedna od mogućnosti je da finasiraju izgradnju velikog centra za migrante. Spekuliše se da EU želi takav centar negde na Balkanu, a da su velike šanse da to bude baš Srbija. Takođe se priča da bi lokacija za centar bila negde na jugu Srbije i da bi takav grad za azilante najverovatnije bio montažnog tipa“, rekao je Stojanović za „Blic“. 

Komentarišući te navode, Vulin je rekao da se u Srbiji neće graditi centar „ni za 400.000, ni za 4.000 migranata“ i da Srbija nije koncentracioni logor da bi zadržavala ljude koji ne žele kod nas da ostanu.  On je dodao da od Srbije niko to nije tražio, a i da jeste, da Srbija to nikad ne bi prihvatila.