Nije se odazvala pozivu suda, trogodišnji sin bez pasoša

Vesti 11. avg. 201511:55 > 12:02
Podeli:
Izvor: N1

Gotovo tri miliona sudskih poziva ne stigne na željene adrese, ali to ne znači da se sudski postupak tu i završava. To građani shvate onda kad ne mogu da izvade ličnu kartu ili vozačku dozvolu jer sudski postupak traje. Međutim, da li ste znali da u tom slučaju i vaše dete može ostati, recimo, bez putne isprave? Da li su time narušena prava deteta?

Ukoliko se ne odazovete pozivu suda, a okrivljeni ste, u najgorem slučaju za vama može biti raspisana i poternica. Ukoliko ste, pak, svedok, a ne pojavite se na suđenju, sledi novčana kazna koja ide i do 50.000 dinara.

No, kazna za Tamaru Filipović bila je posve drugačija. Zbog toga što se nije odazvala pozivu suda, na suđenju u kome je ona oštećena strana, njen trogodišnji sin nije mogao da dobije pasoš.

Kad sam se vratila u policiju rekla sam da je u redu da oni meni ne dozvole da izvadim vozačku dozvolu, zbog moje greške u nekom saobraćajnom prekršaju, iako sam u njemu ja oštećena strana, ali svejedno, nije se završio taj slučaj… ali mi je potpuno neverovatno da ne dozvoljavaju mom detetu da izvadi pasoš. Ne možete njemu uskraćivati prava zbog moje greške koja zapravo nije ni greška, zato što sam svedok u tom slučaju, priča Tamara Filipović.

Za Tamaru Orlandić Lukšić, koja se bavi pravima deteta, dileme nema prava Tamarinog maloletnog sina grubo si prekršena.

Kada teretite odraslu osobu, krivicu, kaže, ne može da snosi njeno dete. Niti bi pak, tvrdi, ovaj slučaj mogao da se podvede pod nemar majke.

Postoji u porodičnom zakonu jedan član koji se zove „Dete“. I on kaže ovako: svako je dužan da vodi računa o najboljim interesima deteta kada su u pitanju stvari koje se tiču deteta. Znači ovde su svi organi koji su postupali u konkretnom slučaju morali da vode računa o tom najboljem interesu deteta, a najbolji interes deteta je da dobije pasoš i ode na more, sa drugim roditeljem koji ima pasoš, a verujem da čak i ta majka ima pasoš, ali ne vidim zašto bi dete bilo korišćeno tu kao sredstvo da se izvrši pritisak na majku. Mislim da je to potpuno neprihvatljivo, smatra Tamara Orlandić Lukšić.

Na pitanje MUP-u da nam pojasne proceduru u ovakvim sučajevima i objasne da li je uobičajeno da se deci uskraćuju prava na putne isprave zbog prekršaja roditelja, umesto odgovora, stigao nam je skenirani član Zakona o putnim ispravama u kome se ne nalazi nijedno objašnjenje za njihov postupak.

Pogledajte prilog Maje Nikolić: