Jevtić: Cilj je da se do kraja godine vrati 700 raseljenih

Vesti 09. avg 201518:43 > 18:48
N1

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić izjavio je u Osojanu, u opštini Istok, da će do kraja godine biti ispunjen zacrtani cilj o povratku oko 700 raseljenih na Kosovo i Metohiju.

„Sve kuće koje smo izgradili u poslednje dve i po godine su pune, to su kuće u kojima se rađaju deca i to je važno zbog budućnosti, a Osojane je primer uspešnog povratka i potvrda da je uz upornost i istrajnost povratak moguć“, rekao je Jevtić.

Govoreći o povratku, generalno, Jevtić je rekao da je u ovoj godini, shodno finansijskim mogućnostima zacrtali cilj – povratak oko 700 raselljenih, istakavši da je to i ostvarivo.

„U ovom trenutku se vraća njih oko 600 i mi ćemo do kraja godine ispuniti zacrtani cilj“, rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, kada se govori o onima koji žele u ovom trenutku da se vrate, a njih je prema nekim nezvaničnim podacima oko 20.000, moraju im se obezbediti finasijski i svi drugi preduslovi za povratak.

U suprotnom, upozorio je Jevtić, ako se nastavi sa tempom povratka raseljenih iz minulih godina, biće potrebno 20 godina da se oni vrate na Kosovo, a to je neprihvatljivo.