U postupku restitucije vraćena imovina vredna milijardu evra

Vesti 08. avg 201510:39 > 10:42
Tanjug/Zoran Žestić

U Srbiji je u okviru restitucije do sada vraćena imovina vredna ukupno oko milijardu evra, od čega 485 stanova, 3.015 poslovnih prostora i 501 zgrada kao celina, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On očekuje da sva rešenja za restituciju budu doneta u narednih četiri do pet godina.

Agencija je donela 34.000 odluka i vraćeno je, ne račučunajući imovinu crkava i verskih zajednica, 4.001 poslovno-stambena jedinica ukupne površine 300.000 metara kvadratnih, rekao je Sekulić Tanjugu.

Vraćano je i 1,35 miliona metara kvadratnih neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 2.790 hektara šuma i šumskog zemljišta i 3.750 hektara poljoprivrednog zemljišta.

„Mi smo otprilike na polovini procesa restitucije u Srbiji i u ovom trenutku svaki dan vraćamo imovinu. Fokusirali smo se na vraćanje imovine u naturi, to je primarno i dok se taj postupak ne okonča ne možemo ući u drugi deo postupka, a to je obeštećenje“, rekao je on.

Rok za podnošenje zahteva je istekao 1. marta 2014. i Agencija ima 76.000 predmeta, od čega je već 43 odsto predmeta obrađeno i rešeno.

Govoreći o Belom dvoru, Sekulić kaže da Zakonom o restituciji nije dozvoljeno vraćanje dvorskog kompleksa na Dedinju, kao i da će za to biti donet poseban zakon.

„Država nije bez razloga to izdvojila, to je pitanje koje prevazilazi obična imovinska pitanja građana. Država tu ima svoje posebne interese i očekujemo da se to reši tako da ne bude na štetu države, ali i da se za Karađorđeviće nađe neko rešenje u skladu sa civilizacijskim standardima“, rekao je Sekulić.