Stranke osuđuju "Oluju", DS i SNS se opet prepucavaju

Vesti 04. avg 201513:36 > 16:00
AFP/Slobodan Miljojković

Političke stranke u Srbiji ocenjuju da je akcija "Oluja" bila zločin i traže da se procesuiraju odgovorni. Godišnjica akcije hrvatske vojske je, međutim, iskorišćena za još jedno prepucavanje SNS-a i DS-a.

Demokratska stranka je zatražila da se odgovorni za zločine u “Oluji” procesuiraju, da se razreši sudbina nestalih tokom te akcije, kao i da se omogući povratak prognanih Srba iz Hrvatske.

Samo takvi potezi će obezbediti suštinsko pomirenje. Nasuprot tome, vojne parade o proslavi akcije u kojoj je prognano 220.000 Srba građana Hrvatske, dok se gotovo dve hiljade vodi kao nestalo, neće doprineti pomirenju ni povratku, navodi se u saopštenju DS.

Ta stranka ističe i da vlasti Srbije i Hrvatske moraju da shvate da su odgovorne za atmosferu koju kreiraju u javnosti zarad političkih poena.

„Umesto da stvaraju atmosferu prošlosti, one bi rešavanjem svakodnevnih pitanja od značaja za građane Srbije i Hrvatske trebalo da rade na tome da stvaraju atmosferu koja će omogućiti zajedničku budućnost“, ističe se u saopštenju DS-a.

SNS: DS koristi “Oluju” za napade na vladu

N1

Srpska napredna stranka u saopštenju demokrata povodom “Oluje”, vidi još jedan napad na Vladu Srbije. SNS je saopštila je da je „neviđeni skandal“ što demokrate koriste, kako je navedeno, svaku priliku da napadnu Vladu Srbije, pa čak i danas, na 20. godišnjicu akcije „Oluja“, kada tuguju svi normalni ljudi.

„SNS pita Bojana Pajtića u kom delu Hrvatske slavi ‘Oluju“’, da li u Zagrebu, Kninu ili negde na moru? SNS je zaprepašćena poslednjim saopštenjem DS-a u kome kažu da je Vlada Srbije odgovorna za nekakvu ‘atmosferu u javnosti koja se kreira zarad političkih poena'“, saopštavaju naprednjaci.

Smatraju da se ponovo pokazalo da su demokrate „sramota“ Srbije, budući da u nedostatku pijeteta prema stradanju srpskog naroda napadaju Vladu koja je, nakon 20 godina, donela odluku da se ustanovi Dan žalosti povodom nezapamćenog etničkog čišćenja Srba.

I Pokret socijalista oštro napao DS zbog „Oluje“

Tanjug/Oksana Toskić

Napadima na demokrate pridružio se i Pokret socijalista Aleksandra Vulina, koji je saopštio da je žalosno što je trebalo da prođe 20 godina od akcije „Oluja“ da se DS seti i zahteva kažnjavanje odgovornih za zločine, rešavanje sudbina nestalih, kao i povratak prognanih Srba u Hrvatsku.

Iz te stranke tvrde da se demokrate tokom 12 godina vlasti nisu setile nijednom to da učine. „Zbog ličnog kukavičluka, zatvarale su demokrate oči na svu tragediju, muku i bedu prognanih Srba, gledajući da što više na tome profitiraju i što duže ostanu na vlasti. Zaboravile su demokrate i da je ikada bilo Srba u Hrvatskoj i da su tamo imali imanja, kuće, firme… Zaboravile su i da je tokom „Oluje“ 1.853 osobe ubijeno, a njih 850 nestalo“, pišu iz Pokreta socijalista u saopštenju.

Iz te stranke navode da pretpostavljaju da je demokrate na pogrom srpskog naroda danas „podsetio njihov predsednik Bojan Pajtić, koji godišnjicu najvećeg etničkog čišćenja na prostoru Evrope obeležava na hrvatskom primorju, verovatno uz vino, račiće i hitove Marka Perkovića Tompsona“.

JS: Etničko čišćenje sa elementima genocida

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da je za tu stranku „Oluja“ najveće etničko čišćenje u Evropi od Drugog svetskog rata i jedina akcija tokom građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije koja ima sve elemente genocida.

„Hrvati su u Oluji, pored mučkih ubistava civila i uništavanja kompletne srpske imovine, avijacijom bombardovali i kolone izbeglica. Za genocid se po definiciji mora dokazati namera i realizacija. Tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman je na Brionima izdao naređenje da se Srbima moraju naneti takvi udari da nestanu sa tih prostora“, istakao je Marković u pisanoj izjavi.

Kako je ocenio, najgore od svega je da Hrvatska i 20 godina posle „Oluje“ nastavlja sa proterivanjem Srba, kroz montirane tajne optužnice za ratne zločine, uništavanjem srpske imovine, ćirilice i nasilnom asimilacijom i prekrštavanjem srpskog naroda.

Marković je upitao Vašington i Zagreb gde je skoro pola miliona Srba iz Hrvatske i zašto nisu u svojim kućama i na svojim radnim mestima i zatražio od međunarodne zajednice da upozori Hrvatsku da prestane sa politikom „trećinu Srba pobiti, trećinu proterati, a trećinu asimilirati“.

SPO: Hrvatska vojnom paradom sramoti Evropu

Srpski pokret obnove smatra da organizovanjem vojne parade povodom akcije “Oluja“ Hrvatska sramoti ne samo današnju Evropu, nego i sve veliko i čovečno u svojoj istoriji i kulturi.

“Dok Evropska unija proslavlja 9. maj, dan sloma nacizma, Hrvatska vojnom paradom proslavlja nacistički progon iz Hrvatske više od 200.000 i ubistvo skoro 2.000 svojih građana srpske nacionalnosti. Ovako slaveći svoje ‘oslobođenje’ od Srba, Hrvatska sramoti ne samo današnju Evropu, nego i sve veliko i čovečno u svojoj istoriji i kulturi“, ističe u saopštenju SPO.

Navodeći da je Srbin jedan od autora hrvatske himne, koja će se intonirati u slavu velikog zločina i pogroma nad Srbima, iz te stranke ukazuju da će na drugoj strani, u Srbiji, žrtve hrvatske “Oluje“ tugovati.

U SPO ocenjuju da će “sukrivci za njihovu tragediju, oni koji su odbili međunarodni Plan Z-4, koji je Srpskoj Krajini garantovao federalni status u državi Hrvatskoj, ridati najglasnije i liti krokodilske suze, jer krokodil, najpre, proguta svoju žrtvu, a onda plače za njom“.

Veselinović: Rešavati probleme Srba u Hrvatskoj

N1 info

Pokret za preokret zatražio je da Hrvatska i Srbija, umesto paradiranja i praznih reči, naprave iskrene korake ka rešavanju problema Srba u Hrvatskoj.

Kako se navodi u saopštenju tog pokreta, činjenica je da ni 20 godina od “Oluje” nije završena obnova u ratu porušenih kuća i infrastrukture u povratničkim sredinama, da oduzeta stanarska prava onemogućavaju povratak Srba, da im je otežano zapošljavanje u državne službe i upotreba jezika i pisma, da je u hrvatskim medijima i u porukama visokih hvatskih zvaničnika prisutan govor mržnje…

Kada je reč o obeležavanju „Oluje“ vojnom paradom u Zagreb, Pokret za preokret smatra da je to, u najmanju ruku, neprimereno i nepristojno jer je to simboličko „paradiranje“ nad nesrećom više od 250.000 proteranih i više od 2.000 ubijenih Srba.

„Za žaljenje je što aktuelna vlast u Hrvatskoj, slaveći na ovaj način, pokušava da mobiliše tamošnju javnost oko ideologije militarizma, isključivosti i netrpeljivosti, koja je 90-ih na ovim prostorima napravila ogromnu štetu“, rekao je predsednik Preokreta Janko Veselinović.

LDP: Prevaziđimo zlo nastalo raspadom Jugoslavije

N1 info

  Liberalno demokratska partija saopštila je, povodom godišnjice “Oluje” da je krajnje vreme za početak ozbiljne rasprave o uzrocima, posledicama i načinima na koje moramo prevazići “zlo nastalo raspadom bivše Jugoslavije“.

LDP je u saopštenju ocenio da je ono što se događa poslednjih mesec dana, oko obeležavanja godišnjica Srebrenice i Oluje, pokazatelj da smo kao društva i države vraćeni unazad.

„Umesto da te tragične godišnjice posluže kao povod za popravljanje odnosa i pomirenje, one služe daljem zakopavanju u rovove i nastavak simboličkog rata. Osnovni princip ljudskosti i humanizma zahteva poštovanje za žrtve, a u ‘Oluji’ su istinske žrtve više od 200.000 ljudi koji su u dugačkoj koloni morali da napuste svoj dom i krenu u neizvesnost“, navodi se u saopštenju.

Ta tragična kolona je proizvod naopakih politika koje su se u kontinuitetu provodile u državama bivše Jugoslavije, na čijoj mapi možemo pronaći mnoge lokacija zla, dodao je LDP.

„Smatramo da je došlo vreme da jasno kažemo šta je to zlo, a šta dobro i da jedni drugima kao zajednice priznamo gde smo pogrešili. Za zlo i nepravde koje smo jedni drugima naneli neophodno je da se iskreno izvinimo, a da kao države uradimo sve ono neophodno da žrtve dobiju statisfakciju i neophodnu pravdu“, poručio je LDP.

Kako se dodaje neophodno je da imamo iste standarde prema „Oluji“, Srebrenici, Vukovaru, Dubrovniku i drugim mestima gde se zlo događalo i da krenemo napred.

Srbi, Hrvati i Bošnjaci, koji su bili u ratu oko raspada bivše SFRJ, mogu se razvijati i pomoći žrtvama rata samo ako se pomire i čine zajedno napor za razvoj, kao i napor da se izbegne svaka buduća mogućnost rata i razaranja, ističe LDP.

DSS: Završetak etničkog čišćenja

Akcija “Oluja“, tokom koje su izvršeni brojni do danas nekažnjeni zločini protiv čovečnosti, predstavljala je završetak etničkog čišćenja Hrvatske od Srba, započetog genocidom izvršenim u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u periodu od 1941. do 1945. godine, saopštila je Demokratska stranka Srbije.

Danas u Hrvatskoj živi manje Srba nego što ih je za samo četiri dana proterano zločinačkom akcijom “Oluja“ , a milion manje nego pred Drugi svetski rat. Pre samo 25 godina oni činili 12 odsto stanovništva, danas ih je 4,4 odsto, ističe DSS.

Zato 5. avgusta Hrvatska slavi u veselju ubistva i progon Srba kao svoj Dan pobede, a Srbija obeležava Dan sećanja na prognane i stradale Srbe. Taj dan, međutim, ne sme da se svede na puko pariranje euforičnom hrvatskom proslavljanju Dana pobede, zbog čega je dužnost srpskih vlasti da odlučno insistira na rešavanju brojnih otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, stoji u saopštenju.

Dš je pozvala državno rukovodstvo Srbije da se posveti sprovođenju Bečkog i Erdutskog sporazuma barem upola koliko je posvećeno sproveđenju Briselskog sporazuma, jer bi to rešilo mnoge probleme prognanih i izgnanih iz Hrvatske.

Šešelj opet o tzv. Republici Srpskoj Krajini

N1 info

Srpska radikalna stranka sutra će ispred ambasade Hrvatske organizovati protest, a lider te stranke Vojislav Šešelj poručio je da sa Hrvatskom ne može da bude diplomatskih odnosa, dok, ako je rekao, Republika Srpska Krajina ne bude oslobođena.

“SRS nikada neće priznati nezavisnu državu Hrvatsku, sve dok ne oslobodimo okupiranu Republiku Srpsku Krajinu, a oslobodćemo je kad – tad, ako ne mi, onda naši unuci, praunuci“, rekao je Šešelj na konferenciji za medije u sedištu stranke.

Dodao je da su svi režimi u Begradu ponavljali pomirljiv ton i „skrštenih ruku“ posmatrali otimanje Republike Srpske Krajine, u kojoj su vekovima živeli Srbi, a sa koje su proterani.

Šešelj je ocenio i da aktuelna vlast pokušava da gradi prijateljske odnose sa Hrvatskom, ali da u tome ne uspeva, jer svakodnevno dobija šamare.

On je istakao da se Hrvatska sprema da otme Srbiji ogromnu teritoriju sa leve strane Dunava, što prema njegovim rečima ne sme da se dogodi.

Premijeru Srbije Aleksandru Vučiću poručio je da nikako ne ide na međunarodnu arbitražu, kako bi rešio problem teritorije, jer će “ona uvek raditi u korist Hrvata, a protiv Srba”.