Jamena čeka obnovu: Šest meseci bez krova nad glavom

Vesti 30. okt 201419:17 > 19:25
Podeli:
Izvor: N1

Šest meseci na obnovu čeka Jamena, selo kod Šida koje je stradalo u majskim poplavama. Radovi na obnovi počeli su danas.

Tim povodom u Jameni su bili premijer Aleksandar Vučić i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

Skoro pola godine Anđa Spasojević čekala je na rušenje svoje kuće koja više nije za život. Sada se pita koliko će čekati od države obećanu novu kuću. Do tada ima privremeni dom. Dok čeka novi dom, u šatoru je dočekala prvi ovogodišnji mraz.

„Gora je vlaga od hladnoće, ima dosta posteljine pa se pokrije ali vlaga je dosta gora. Bronhitis malo pa malo, tako je kako je, drukčije ne možemo“, jada se meštanka Jamene Anđa Spasojević.

Na ruševinama stare, novu kuću čeka i deka Stanimir. Nada se useljenju do zime.

„Daj Bože, oni obećavaju, Vučić nam je obećao, samo da li će biti ne znam“, kaže Stanimir Đurić.

Gospava zna da na novu kuću od države ne može da računa. Razlog je to što njena, kažu, nije za rušenje.

Izvor : N1

„Ne ruši se, a u haosu je, sva je popucala. Sa ovih 200 hiljada koje sam dobila to je samo da okrpiš“, kaže Gospava Stepanović.

Krpili su i Marjanovići. Jednu sobu da u njoj prezimi petočlana porodica. U to su uložili sav novac koji su imali. Zato su njihove njive ove jeseni ostale nezasejane.

„Trebalo je žito da sejem, ali nemam sa čim, nemam goriva, nemam ništa. Ja mislim da će biti najteža zima“, u problemu je Dušan Marjanović.

Mnogi meštani Jamene će vam reći da kuće od države ne bi ni tražili da su bar dobili odštetu za uništenu letinu. Više od 90 posto meštana ovog sela živi od poljoprivrede.

„Najveći problem je kako naći sredstva da se preživi zima kad je nekom sve uništeno on nema sredstava ni za finansiranje osnovnih potreba“, objašnjava predsednik MZ Miodrag Starčević.

U Jameni je danas malo zadovoljnih. Među njima je svakako Bane, koji će uskoro sa porodicom u novu kuću. Nejgovu i još tri grade Srpska pravoslavna crkva i opština Stara Pazova. I to su za sada jedine četiri kuće čija je izgradnja odmakla.