Obrazloženje suda: Vojska SRJ švercovala cigarete, a ne Cane

Vesti 30. okt 201417:34 > 17:42
CROPIX/Davor Pongračić

Tužilaštvo za organizovani kriminal žaliće se na presudu biznismenu Stanku Subotiću, kojom je oslobođen, i u čijem se obrazloženju pratkično navodi da je organizator šverca bila Vojska Jugoslavije.

Subotićev advokat Radoslav Tadić kaže da je takav zaključak donet na osnovu originalne dokumentacije, dok tadašnji šef vojne bezbednosti tvrdi da vojska nije imala prljavih poslova u to vreme

Cigarete je švercovala vojska, a ne Stanko Subotić. Ovo je suština tumačenja presude suda za organizovani kriminal, koje je dao Subotićev advokat Radoslav Tadić, a po kojoj su svi optuženi oslobođeni krivice da su devedesetih godiona švercoali cigarete iz Makedonije u Srtbiju i na taj način zaradili miliponske iznose.

“Iz originalne domukentacije iz Makedonije od preduzeća Makedonija tabak MT, kao i iskaza svedoka utvrđeno je da je preduzeće Sukces, koje je navodno bilo kao fantomska firma u vlasništvu Subotića, faktički bila u svojini vojno-beznednostnih struktura tadašnje SRJ, zato je sud zaključio da okrivljeni Subotić nije izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret”, objašnjava Tadić.

Subotić je godinama bio nedostupan srpskom pravosuđu i iz inostranstva je pokušavao da ubedi javnost u Srbiji da je nevin. U odsustvu je osuđen na šest godina zatvora. U zemlju se vratio nakon što mu je sud, posle više odbijanja, odredio jemstvo, pa je u ponovljenom procesu oslobođen krivice.

CROPIX/Željko Hajdinjak

U Tužilaštvu za organizovani kriminal uvereni su u svoju istinu. Oni se i dalje drže podataka do kojih su došli u svojim istraživanima i koji se nalaze u optužnici, pa tako tvrde da je Stanko Subotić organizator šverca cigareta i najavljuju žalbu na oslobađajuću presudu.

Aleksandra Dimitrijevića, koji je u periodu koji obuhvata optužnica bio načelnik Uprave bezbednosti Vojske Jugoslaviji, neprijatno je iznenadila odluka suda.

“Reći da je Vojska švercovaa cigarete devedesetih je apsolutna laž. Apsolutno tvrdim da ni u jednoj jedinoj prilici, nijednog priljavog posla nije bilo u to vreme. Znali smo na hiljade detalja šta se gde događa, a ne bi znali da neko švercuje i da postoji neka firma. Pobogu zar je to problem ustanoviti”, pita se Dimitrijević.

U Vojsci Srbije nemaju komentar. Kažu da ne žele da polemišu o događaju od pre više dve decenije, jer sebe vide na potpuno drugačiji način – kao profesioanlizovanu vojsku u kojoj je preostalo veoma malo aktera iz tog vremena.